czwartek, 21 października 2021

Pavlowa tiramisu - przepis


Nie można zaprzeczyć, że beza Pavlowa oraz tiramisu to jedne z kultowych ciast na świecie, które każdy zna. A co się stanie jeśli połączymy je w jedno? Czy dobrą kombinacją jest słodka beza z kawowym tiramisu? Otóż jako miłośniczka tych dwóch ciast, postanowiłam wypróbować takie połączenie. Co z tego wyszło? Niebanalne w smaku połączenie chrupko-piankowej bezy z nasączonymi w naturalnej mocnej kawie z ekspresu biszkoptami, z kremem o smaku tiramisu oraz przełamujące słodycz owoce malin to wyjątkowo elegancka propozycja na święta lub inne wyjątkowe okoliczności.

Pavlowa tiramisu - przepis





Składniki na bezę (2 blaty):

6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę.

Następnie dodajemy cukier puder, nie wszystko na raz, tylko stopniowo po łyżce, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana.

Kolejnym krokiem jest dodanie octu. Znowu ubijamy.

Następnie delikatnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie ręcznie mieszamy.

Tak ubitą masę wykładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Dla ułatwienia możemy narysować sobie koło na tym papierze o średnicy ok 20 cm. (można odrysować od tortownicy, jeżeli macie o takim wymiarze, lub od talerza). Formujemy ją, wyrównując boki ku górze.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160ºC. Wkładamy obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy przez godzinę i 15 minut.
Następnie uchylamy lekko drzwi i zostawiamy bezę aż wystygnie. Pośpiech nie jest tutaj dobrym doradcą. Można bezę upiec wieczorem, zostawić ją tak na całą noc, a dopiero następnego dnia zająć się resztą.

*Pieczemy z termoobiegiem


Krem do przełożenia:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
fix do mascarpone o smaku tiramisu


*Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone.

Ubijamy mascarpone z kremówką i cukrem. Do kremu proponuję wam dodać fix do mascarpone o smaku tiramisu, który powoduje, że ubita śmietana z mascarpone jest stabilna, nie rozpływa się i dodatkowo nada mu smak tiramisu.


Dodatkowo:

10 – 12 okrągłych lub podłużnych biszkoptów
pół szklanki mocnej zaparzonej kawy
kakao do prószenia
owoce na wierzch

Naturalną kawę zaparzamy, lub jeżeli mamy ekspres do kawy, nalewamy espresso, następnie studzimy je. 

Muszę wam się przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie poranka bez pysznej kawy latte macchiato, której nie da się zrobić samemu, tak dobrze jak robi to dobry ekspres do kawy. Wybór ekspresu to wbrew pozorom nie lada wyzwanie, ale naprawdę duży ich wybór znajdziecie w sklepie coffeedesk.pl


Złożenie:


Jeden blat bezowy kładziemy na paterę. Delikatnie nakładamy na niego 1/2 kremu. Biszkopty zanurzamy w kawie, następnie układamy na warstwie kremu w taki sposób, by na siebie dobrze przylegały (tak jak w tiramisu). 




Następnie kładziemy drugi blat bezowy, na którego wykładamy resztę kremu. Na wierzch nakładamy owoce i oprószamy delikatnie kakao. 

Tak wygląda ciasto w przekroju.




Ciasto jest gotowe do podania i smakuje oraz prezentuje się najlepiej od razu po zrobieniu. To idealne dopełnienie do pysznej kawy.

Smacznego :)



Post powstał we współpracy ze sklepem coffeedesk.pl
TOP