poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Sos cygański do słoików na zimę

 Jeżeli lubicie ciut pikantne sosy na bazie pomidorów, to sos cygański to coś dla was. Jest to idealny dodatek to potraw z makaronem, zapiekanek, mięs, czy też placków ziemniaczanych. Jego zastosowanie jest naprawdę szerokie.





Sos cygański do słoików na zimę

Składniki:
2 kg pomidorów
4 duże papryki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki chili sproszkowanego
1 łyżeczka domowej bulionetki lub kostka warzywna

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.

Oba warzywa dodajemy do cebuli, razem z czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

Gotujemy 1 godzinę. Mieszamy bardzo często żeby się nie przypaliło.

 Na koniec blendujemy na gładką masę i gorący sos przekładamy do czystych i suchych słoików.

 Pasteryzujemy 15 - 20 minut -  tutaj dowiesz się jak pasteryzować słoiki 


Smacznego :)
TOP