niedziela, 7 lutego 2021

Domowa pizza - przepis

Pizza, czyli proste drożdżowe ciasto z dodatkami, to jedno z ulubionych dań wielu osób. Smakuje równie wyśmienicie w pizzerii jak i w domu, jeżeli znamy dobry przepis na ciasto. To tak popularne 
danie, że nawet obchodzony jest 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. 

Współczesna wersja tego dania pochodzi z Neapolu. Pierwszą pizzę upiekł piekarz Raffaele Esposito dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej w 1889 r., ale nie był on wynalazcą tego dania. Pierwsza wersja pizzy pochodzi od starożytnych Greków, wśród których popularnym daniem były duże, okrągłe chlebki, pokryte warzywami, przyprawami i oliwą z oliwek.

Dzisiaj mam dla was przepis na naszą ulubioną pizzę, natomiast na inne wariacje w tym temacie zapraszam was na stronę Przepisy.pl




Domowa pizza - przepis


Przepis na ciasto do pizzy (na 2 prostokątne blachy od piekarnika):


2,5 szkl. mąki pszennej 
3/4 szkl. kaszy mannej
350 ml szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
16 g drożdży świeżych

W misce mieszamy ciepłą wodę z drożdżami, aż do rozpuszczenia drożdży.

Do tego stopniowo dosypujemy obie mąki, sól i ugniatamy. Gdy powstanie gładkie ciasto, dodajemy olej. 

Gdy ugnieciemy ciasto do odpowiedniej konsystencji odstawiamy miskę na około pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  



Przepis na sos do pizzy:

1 pomidory w puszce
przyprawy

Pomidory z puszki miksujemy, przyprawiamy oregano i solą do smaku (można użyć gotową przyprawę do pizzy) i redukujemy. Redukujemy, czyli gotujemy, aż sos będzie gęsty. 


Składanie pizzy:

Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia położonym na blasze. 

Smarujemy ciasto sosem do pizzy. 

Następnym ważnym elementem pizzy jest ser mozzarella (około 2 szt. na jedną blachę). Warto kupić dobry ser, ponieważ te tańsze, podczas pieczenia robią się bardzo wodniste, przez co pizza nie jest taka jak trzeba.  Jest również druga szkoła, która mówi, żeby ser nałożyć dopiero pod koniec pieczenia pizzy. My tak nigdy nie robimy.

 Reszta składników to już tylko i wyłącznie indywidualny gust. 



Pizzę pieczemy w rozgrzanym  na około 230 stopni piekarniku przez 10-15 min.

Pizza ta wychodzi naprawdę idealne - jest przepyszna, z cienkim i chrupiącym ciastem, jak z prawdziwej pizzerii.


Życzymy wszystkim SMACZNEGO :)



TOP