Makaron w zupkach błyskawicznych doprawiony różnymi smakami, to jeden z ulubionych produktów spożywczych studentów i osób, które nie mają czasu ani chęci na gotowanie. Tani, gotowy do spożycia w kilka minut, bardzo praktyczny. Wbrew pozorom takie danie nie musimy jeść tylko i wyłącznie jako zupkę. Dzisiaj chciałabym wam pokazać jak różnorodne dania możemy wyczarować korzystając z zupek błyskawicznych?
Dania z zupek błyskawicznych
Sałatka I
Sałatka z zupki błyskawicznej Rollton dostępnej w sieci sklepów Lidl, to ciekawy sposób na wykorzystanie tego produktu. Taka potrawa to świetny sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Myślę, że wasi goście zachwycą się smakiem tego dania. Taka potrawa również dobrze sprawdzi się na szybką kolację, lub danie do pracy.
Składniki:
- 1 zupka błyskawiczna Rollton 475g, albo dwie mniejsze
- 1 czerwona papryka
- 4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 8 plastrów szynki
- majonez
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, następnie kroimy w kostkę.
Paprykę, ogórek, szynkę również kroimy w kostkę.
Makaron z zupki błyskawicznej Rollton zalewamy wrzątkiem i moczymy, aż zmięknie. Odcedzamy. Natomiast mój syn uwielbia, gdy makaron od razu kruszę do sałatki, bez wcześniejszego moczenia.
Do dużej miski wrzucamy makaron, pokrojone warzywa, jajka, szynkę. Dodajemy przyprawę z zupy, oraz kilka łyżek majonezu.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły wydobywając z sałatki smak.
My lubimy jeść ją po kilku minutach od przygotowania, gdy makaron jest jeszcze chrupiący.
Sałatka II
Składniki:
- 1 zupka błyskawiczna Rollton 475g, lub dwie mniejsze (sam makaron)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- majonez
- jogurt naturalny
- olej
- sól, pieprz, tymianek, oregano.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małej ilości oleju.
Paprykę, cebulę i ogórek kroimy w kostkę.
Makaron z zupki błyskawicznej Rollton zalewamy wrzątkiem i moczymy, aż zmięknie ok 3-4 minuty. Odcedzamy.
Do dużej miski wrzucamy makaron, kurczaka i pokrojone warzywa oraz odsączoną kukurydzę.
Dodajemy przyprawy, kilka łyżek jogurtu i majonezu.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły wydobywając z sałatki smak.
Makaron smażony
Makaron z zupek błyskawicznych fantastycznie sprawdza się w potrawach smażonych. Dodatki do tego typu dań to wyłącznie kwestia naszej wyobraźni i upodobań smakowych.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 200g pieczarek
- 1 por
Następnie obieramy i myjemy warzywa. Pora kroimy na pół talarki. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę.
Przygotowane warzywa przekładamy na patelnię z podsmażonym kurczakiem. Dodajemy przyprawy z zupki i wszystko razem dusimy pod przykryciem, dodając 3 szklanki wody.
Wskazówka: osoby lubiące smak curry mogą dodać 2 łyżki przyprawy curry, wówczas osiągną efekt zupełnie nowego dania.
Na samym końcu, gdy warzywa są już miękkie, dodajemy pokruszony makaron. Jeżeli widzimy, że wody jest za mało na patelni, to dolewamy tak, aby makaron zrobił nam się miękki.
Placuszki
Słyszeliście kiedyś o placuszkach z zupek błyskawicznych? Ja poznałam je całkiem niedawno. Muszę przyznać, ze to ciekawe danie.
Składniki:
- 1 zupka błyskawiczna Rollton 475g, lub dwie mniejsze
- dwa jajka
- kawałek żółtego sera
- papryka
- kilka pieczarek
- dwa ząbki czosnku
- olej
Makaron posypujemy przyprawami i zalewamy małą ilością wrzątku i pozostawiamy go aż zmięknie.
Wbijamy do makaronu jajka i mieszamy.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa i starty ser. Wszystko ze sobą mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy trochę masy i smażymy z obu stron przez trzy-cztery minuty.
Odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym i gotowe.