czwartek, 19 listopada 2020

Maliny w syropie


Maliny to jedne z tych owoców, które uwielbiamy dodawać do ciast, deserów. Gdy nastaje jesień warto cieszyć się ich smakiem w postaci przetworów takich jak sok, konfitura czy tez maliny w syropie. Dzisiaj chciałabym wam powiedzieć jak zrobić takie maliny w syropie, które również możemy dodawać do ciast, deserów oraz do herbaty.



Czemu warto robić przetwory z malin?

Gdy łapie nas przeziębienie lub grypa, warto sięgnąć po przetwory z malin, ponieważ zawierają naturalny kwas salicylowy (podobnie jak aspiryna). Zawarte w soku z malin olejki eteryczne, również działają rozgrzewająco i antyseptycznie. Maliny w syropie, czy też sok można stosować profilaktycznie, bo zawierają dużo witamin i z przeciwutleniaczy, sporo potasu, magnezu i wapnia.

Maliny w syropie

Składniki:


2kg malin
2l wody
2 i 3/4 szkl. cukru

Przygotowanie:



Maliny dokładnie przebieramy, sprawdzając, czy nie są spleśniałe ani robaczywe. Owoce delikatnie płuczemy i osuszamy.

 W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier, mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści.

Maliny umieszczamy w wyparzonych słoiczkach, zalewamy gorącą zalewą, dokładnie zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. 

Pasteryzujemy.

Jeżeli sami nie macie ochoty robić przetwory, można kupić gotowe, dobrej jakości przetwory. Takie produkty znajdziecie np. w Schronisko Smaków Magda Gessler 



Dodatkowo mieliśmy okazję skosztować przepyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Muszę przyznać, że to najlepsze ciasteczka owsiane jakie do tej pory jadłam. Cudowne w smaku, wilgotne i co najważniejsze zdrowe. 


Takie pyszności dostaliśmy do wypróbowania od Schronisko Smaków Magda Gessler 




TOP