Spożywane przez nas posiłki są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, co sprawia, że nasze samopoczucie jest dobre, a my rzadko chorujemy, dlatego tak ważne jest, aby nasza codzienna dieta była różnorodna oraz zbilansowana.
Karp należy do ryb średniotłustych, w 100g. znajduje się 4,2 g tłuszczu. Jest on bogaty w kwasy omega 3 i omega 6. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego. Mają działanie przeciwzapalne, poprawiają pracę mózgu, serca, zwiększają odporność organizmu.
Karp to również wiele cennych dla organizmu witamin takich jak: witaminy z grupy B, wspomagające układ nerwowy, witaminę A, C, D i K wspierające odporność oraz zawiera w sobie minerały takie jak: wapń, potas, fosfor, żelazo i sód.
Oczywiście nie można zapominać, że karp to źródło tak bezcennego dla ludzkiego organizmu białka, dlatego wybierając tę rybę, należy zwrócić uwagę na warunki hodowlane. Ważne, żeby taki karp zanim trafi na stół żył co najmniej 3 lata oraz był karmiony wysokiej jakości paszą. Dzięki takiej hodowli karp ma w sobie więcej białka. Jest produktem łączącym w sobie wyjątkowe walory smakowe oraz bezpieczeństwo. Taki karp wspaniale wpisuje się w trend jedzenia slowfood, które jest tak popularne w ostatnich latach, dzięki modzie na zdrowy styl życia.
Kolejnym argumentem przemawiającym za wybieraniem karpia spośród różnych dostępnych gatunków ryb, że jest to produkt lokalny. Polskie gospodarstwa rybackie zajmują się ich hodowlą od wielu lat. Jego historia sięga aż średniowiecza. Karp gościł na stołach władców, dlatego nazwany został królewską rybą. Ze względu na wyżej wymienione zalety karpia, warto włączyć go do memu na co dzień, nie tylko od święta.
Chciałabym wam zaproponować przepyszne kotleciki mielone z karpia, które można serwować na obiad. Cudownie rozpływają się w ustach i szczególnie mogę je polecić osobom, które nie lubią w rybach ości. Jest to danie tanie, łatwe oraz szybkie w wykonaniu.
Kotlety mielone z karpia
Składniki dla 3-4 osób
- karp mały
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- bułka tarta
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Karpia oczyszczamy i blanszujemy, czyli wkładamy go do wrzącej lekko osolonej wody na 5 minut, następnie wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą z lodem.
Następnie usuwamy wszystkie ości i miksujemy ją (można ją również rozgnieść widelcem)
Dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i lekko przysmażoną cebulkę, pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrabiamy masę, która w konsystencji powinna być jak standardowe kotlety mielone.
Z masy wyrabiamy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Jak widzicie jest to proste, zdrowe, ale bardzo smaczne danie. Jest bardzo delikatne. Takie mielone kotleciki z karpia powinny posmakować całej rodzinie.
Smacznego :)
Inne ciekawe i oryginalne przepisy na karpia znajdziecie na stronie karpiujemy.pl