Cycki murzynki to ciasto, którego nazwa niezbyt mi się podoba, ale już jego smak to zupełnie inna bajka. To bardzo smaczne ciasto, które zasmakuje większości osób.
Cycki murzynki - ciasto
Składniki na ciasto makowo-kokosowe (blacha 25 na 30 cm):
6 białek
½ szklanki cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórek kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas ubijając wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż masa będzie bardzo gęsta.
Wsypujemy wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie ręcznie mieszamy, ciasto wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy 30 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Składniki na krem budyniowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 kostki masła 82%
kilka kropli aromatu migdałowego
120 g okrągłych biszkoptów
1 galaretka np. agrestowa
rodzynki
Połowę szklanki mleka odlewamy, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, miksujemy do jednolitej konsystencji bez grudek.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy masę z mąką i gotujemy budyń. Studzimy.
Miękkie masło o temp pokojowej miksujemy na puch, stopniowo dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Wlewamy kilka kropli migdałowego aromatu, dalej miksujemy do powstania gęstego kremu.
Masą przekładamy ciasto.
Galaretę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, wstudzimy i maczamy w zimnej galaretce biszkopty, które wykładamy na ciasto.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Składniki na polewę czekoladową:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do spęcznienia.
Resztę składników umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż składniki się połączą.
Do gorącej czekoladowej masy dodajemy spęczniałą żelatynę mieszając do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Gotową polewę rozprowadzamy na biszkoptach. Na środku kładziemy po jednej rodzynce.
Zostawiamy ciasto na noc w lodówce.
Smacznego :)