piątek, 24 kwietnia 2020

Pleśniak - przepis

Zapraszam was na pyszne ciasto zwane pleśniakiem, które smakuje dzieciństwem. Łatwe do zrobienia, idealne do kawy czy też herbaty. Pamiętam, że jako dziecko byłam zadziwiona tą warstwą z białka i ją najbardziej lubiłam.





Składniki na:

3 szkl mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szkl cukru
1 słoik powideł (ja dodałam powidła śliwkowe i masę jabłkową)
bakalie, orzechy według uznania

Margarynę (o temperaturze pokojowej) siekamy nożem z mąką. Dodajemy proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko razem zagniatamy.

Ciasto dzielimy na 3 części - 1 większą i 2 mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao.

Większą część ciasta rozkładamy na blaszce (posmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia). Smarujemy tę część powidłami.

Mniejszą część z kakaem trzemy na tarce i posypujemy nią warstwę z powidłami.

Ubijamy białka z cukrem i pianę wykładamy na poprzednią warstwę.

Na sam wierzch wykładamy pozostałe białe ciasto, również starte na grubej tarce.

Ciasto w całości pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni,


Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)



TOP