piątek, 24 stycznia 2020

Budyniowiec z orzechami bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia, to wspaniały wynalazek dla pań domu, które nie lubią piec, dlatego chciałabym przedstawić wam kolejny przepis na ciasto bez pieczenia w którym połączenie mas budyniowych z krakersami oraz polewą czekoladową daje efekt nieba w gębie.





Budyniowiec z orzechami bez pieczenia


Składniki na blachę 35x25:

2 paczki krakersów po 180g
500 ml mleka
2-3 łyżki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ekstrakt waniliowy
cukier puder ok. 1 szklanki
ok. 3 łyżki kakao
200g margaryny
200g rodzynek
200g orzechów (dowolnych)

Odlewamy około szklanki mleka, resztę zagotowujemy. 

W pozostawionym mleku rozpuszczamy mąkę, ekstrakt i cukier. 

Do gotującego się mleka dodajemy pozostawioną mieszankę i zagotowujemy razem, robiąc z tego budyń. (można ugotować gotowy z torebki, ale nie jest taki smaczny jak domowy).

Studzimy budyń i do ostudzonego dodajemy 200g margaryny (z masłem masa jest zbyt rzadka). 

Dzielimy powstały krem na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao.


Składniki na polewę:

3 łyżki margaryny lub masła
6-7 łyżek cukru
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki kakao

Wszystko razem rozpuszczamy nie dopuszczając żeby się zagotowało. Odstawiamy do przestygnięcia.  


Składanie ciasta:

Na dno blachy wyłożonej papierem rozkładamy krakersy, tak by pokryły całe dno. 

Na to dajemy całą białą masę. 

Następnie kolejna warstwa krakersów.

Kolejna warstwa to masa kakaowa i na masę kakaową krakersy. 

Wierzch ciasta polewam ostudzoną i zgęstniałą polewą i dekoruję rodzynkami i orzechami.





Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)





TOP