Budyniowiec z orzechami bez pieczenia
Składniki na blachę 35x25:
2 paczki krakersów po 180g
500 ml mleka
2-3 łyżki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ekstrakt waniliowy
cukier puder ok. 1 szklanki
ok. 3 łyżki kakao
200g margaryny
200g rodzynek
200g orzechów (dowolnych)
Odlewamy około szklanki mleka, resztę zagotowujemy.
W pozostawionym mleku rozpuszczamy mąkę, ekstrakt i cukier.
Do gotującego się mleka dodajemy pozostawioną mieszankę i zagotowujemy razem, robiąc z tego budyń. (można ugotować gotowy z torebki, ale nie jest taki smaczny jak domowy).
Studzimy budyń i do ostudzonego dodajemy 200g margaryny wymieszanej z cukrem pudrem (z masłem masa jest zbyt rzadka).
Dzielimy powstały krem na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao.
Składniki na polewę:
3 łyżki margaryny lub masła
6-7 łyżek cukru
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki kakao
Wszystko razem rozpuszczamy nie dopuszczając żeby się zagotowało. Odstawiamy do przestygnięcia.
Składanie ciasta:
Na dno blachy wyłożonej papierem rozkładamy krakersy, tak by pokryły całe dno.
Na to dajemy całą białą masę.
Następnie kolejna warstwa krakersów.
Kolejna warstwa to masa kakaowa i na masę kakaową krakersy.
Wierzch ciasta polewam ostudzoną i zgęstniałą polewą i dekoruję rodzynkami i orzechami.
Smacznego :)
