wtorek, 10 grudnia 2019

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z nutą piernikową.

Boże Narodzenie to czas kiedy spotykamy się w gronie rodzinnym, przy stole na którym królują świąteczne dania takie jak ryby, sałatki, barszcz i oczywiście ciasta. Jednym z charakterystycznych dla tego święta ciast jest oczywiście piernik. Niestety często osoby uczulone na gluten, nie mogły sobie pozwolić na słodkie szaleństwa. Całe szczęście czasy się już zmieniają i w sklepach pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych, dzięki czemu każdy może cieszyć się smakiem świąt. W ofercie Dr.Oetker znajdziemy serię produktów bezglutenowych takich jak: proszek do pieczenia, śmietan - fix, cukier z wanilią, budynie, galaretki.

Dzisiaj chciałabym wam zaproponować bezglutenowe ciasto czekoladowe z nutą piernikową. Jest to połączenie czekoladowego ciasta biszkoptowego z nutą piernikowego smaku. Moja cała rodzina się nim zachwyca i zdecydowanie będzie ono gościło na naszym świątecznym stole.




Bezglutenowe ciasto czekoladowe z nutą piernikową

Składniki na ciasto (blacha 25cm x 30cm)

400 g mąki bezglutenowej (uniwersalna mieszanka)
350 g cukru
2 łyżki kakao 
10 g przyprawy piernikowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml mleka (dla osób uczulonych bez laktozy)
3 łyżki miodu
250 ml oleju roślinnego
4 jajka
2 łyżki wódki albo rumu
1 dżem porzeczkowy



Do miski wsypujemy produkty sypkie: mąkę bezglutenową, cukier, kakao, przyprawę piernikową, lawę, cukier z wanilią, bezglutenowy proszek do pieczenia Dr.Oetker, sodę oraz szczyptę soli. Wszystko ze sobą mieszamy.


Do garnka wlewamy mleko i dodajemy miód. Lekko podgrzewamy i mieszamy aż miód się rozpuści.
Do miski z produktami suchymi wlewamy olej, jajka, wódkę. Wszystko ze sobą mieszamy, następnie dolewamy mleko z rozpuszczonym miodem i dalej mieszamy.
Ciasto będzie miało konsystencję lekko płynną (tak jak przy wyrobie zwykłego biszkoptu).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, albo wykładamy papierem do pieczenia.Do tak przygotowanej blachy wlewamy połowę porcji ciasta. Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Tak samo robimy z drugą porcją ciasta.

Składniki na krem:

800 ml kremówki (30% albo 36%, bez laktozy jeżeli macie uczulenie)
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
5 łyżek cukru pudru
2 op. bezglutenowego śmietan - fix Dr.Oetker

Do dużej miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, przyprawę piernikową, bezglutenowy śmietan - fix Dr.Oetker. Wszystko razem mieszamy aż do uzyskania sztywnej masy kremowej.




Składanie ciasta:

Blat czekoladowy smarujemy dżemem porzeczkowym, na który rozsmarowujemy 1/2 porcji kremu. Następnie przykrywamy go drugim blatem czekoladowym i smarujemy go kremem. 
Jako dekoracji można użyć pierniczków (pamiętajcie żeby były bezglutenowe), plasterków pomarańczy.

Ciasto należy wstawić na kilka, kilkanaście godzin do lodówki.



Smacznego



Post powstał przy współpracy z marką Dr.Oetker
TOP