piątek, 15 listopada 2019

Orzechowiec

Uwielbiam wszelakie słodkości orzechowe, dlatego chciałabym was zachęcić do upieczenia tego przepysznego ciasta. Tym bardziej chce was zachęcić do spożywania orzechów (jeżeli nie macie na nie alergii), ponieważ regulują poziom insuliny i glukozy, dlatego warto łączyć je ze słodkimi produktami.





Orzechowiec 

Składniki na blachę 22x37

Ciasto miodowe:
3 szkl mąki
2 jajka
150g masła
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody

Warstwa orzechowa:
250g orzechów włoskich
75g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy razem do miski i zagniatamy w jednolitą masę.

Dzielimy je na 2 części. Obie części rozwałkowujemy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. 

Na jedną część ciasta nakładamy masę orzechową, którą przygotowujemy następująco:

Do garnka wkładamy masło, cukier i miód. Gotujemy to do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wkładamy wtedy do garnka orzechy, które wcześniej siekamy na mniejsze kawałki i chwilę gotujemy. A drugą część ciasta pieczemy bez warstwy orzechowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i każdą z warstw pieczemy około 10 minut. Studzimy.

Masa kremowo-budyniowa:

3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
250g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego

Do garnka wlewamy 2 szkl mleka i zagotowujemy.

W pozostałej szklance rozpuszczamy dwa opakowania budyniu i cukier. Jak mleko się zagotuje wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy do zgęstnienia. Dokładnie studzimy.

Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

W blaszce układamy pierwszy blat ciasta ten bez orzechowej warstwy (wystudzony), na niego wykładamy krem budyniowy i na krem warstwa ciasta z masą orzechową. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc będzie się lepiej kroiło.


Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

TOP