piątek, 29 listopada 2019

Ciasto metrowiec

Metrowiec to ciasto, które pamiętam jak robiła moja babcia. Troszkę pracochłonne, ale mamy za to metr ciasta, więc możemy się zajadać do woli. Uwielbiam suche ciasta typu babki, ale lubię też ciasta z kremem a tu mam idealne połączenie suchego ciasta z pysznym kremem.



Ciasto metrowiec

Składniki na ciasto 2 keksówki:

8 jajek
1.5szkl cukru
1,5 szkl oleju
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Są dwie szkoły robienia tego ciasta. Niektórzy robią wszystko na raz i później dzielą ciasto na pół i dopiero do jednej części dodają kakao, albo robiąc dwa oddzielne ciasta i ja własnie tak robię.

Ciasto białe:

4 żółtka ucieramy z połową podanego cukru (ok. 3/4 szkl) do czasu aż nie będzie czuć cukru. Później cienkim strumieniem dodajemy olej (ok.3/4 szkl) i na koniec dodajemy mąkę (1.5 szkl) z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia mąki z resztą ciasta. Na koniec dodajemy 4 ubite na sztywno białka, mieszamy szpatułką lub mikserem ale na najniższych obrotach i tylko do połączenia białek z resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 40 minut (do suchego patyczka)

Ciasto ciemne:

Robimy go identycznie jak ciasto białe z tym, że dodając mąkę odejmujemy 2 łyżki mąki a w to miejsce dodajemy 2 łyżki kakao.

Krem:
1 budyń śmietankowy (gotujemy według przepisu na opakowaniu), studzimy.
1/2 opakowania margaryny
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Margarynę z cukrami miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu.

Można również ugotować swój budyń, krem będzie pyszniejszy. (Przepis na domowy budyń i krem podany jest w poście z karpatką)

Polewa:
3 łyżki masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
7 łyżek cukru
2 łyżki kakao

Wszystko umieszczamy w garnku i podgrzewamy, jednak musimy pilnować aby się nie zagotowało. Polewa od razu jest gotowa do polania.

Składanie ciasta:

Wystudzone ciasta kroimy na około 2 cm kawałki. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta np. ciemnego smarujemy go kremem (nie za cienko, nie za grubo) i przyklejamy jasny kawałek i tak na zmianę kolorami ciast aż nam się skończą. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, żeby krem się ścisnął i dopiero polewamy polewą.

Gotowe ciasto kroimy pod skosem aby było ładnie widać przekrój ciasta. 



Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

TOP