poniedziałek, 4 listopada 2019

Ciasto dyniowe

Gdy za oknem panuje jesień u nas w domu zaczyna królować na stole dynia i jej słodkie wersje w tym jednym z ulubionych jest ciasto dyniowe. Jest niesamowicie pyszne, delikatne i wilgotne. Idealne do herbatki lub kawki przy dobrej książce pod kocykiem. 




Ciasto dyniowe

Składniki na keksówkę:

250 ml puree z dyni
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
1 szkl cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu przyprawy
3 jajka

Wkładamy do garnuszka masło i roztapiamy je na małym ogniu. Do roztopionego masła  dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mieszamy.

Do miski wkładamy puree z dyni, dodajemy roztopione masło z cukrem oraz żółtka. Wszystko ze sobą mieszamy.

Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Wszystko ze sobą mieszamy.

Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i delikatnie łączymy z masą dyniową.

Masa nie może być za gęsta ani za rzadka.

Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut do suchego patyczka.



Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)


TOP