piątek, 25 października 2019

Rolada dyniowa

Dynia to, według mnie, królowa jesiennej kuchni. Możemy wyczarować z niej wiele pysznych specjałów takich jak ciasta, placuszki, zupy itd. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować roladę dyniową. 





Rolada dyniowa

Składniki na blaszkę z piekarnika:

3 jajka L
150g cukru
2/3 szkl puree z dyni
3/4 szkl mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
szczypta soli

Wszystkie składniki ocieplany do temperatury pokojowej.
Do miski wkładamy jajka, cukier i puree z dyni. Mieszamy wszystko rózgą lub robotem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Mieszamy tylko do połączenia składników.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut (do suchego patyczka). Nie można długo piec bo popęka przy zwijaniu.

Gorące ciasto kładziemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zrywamy papier do pieczenia i zawijamy w roladę do ostygnięcia.

Składniki na krem:

300g serka Twój Smak śmietankowy lub naturalny
120g masła
1/2 szkl cukru pudru

Wszystkie składniki na krem mieszamy do połączenia się.

Wystudzone ciasto odwijamy ze ścierki, nakładamy krem i ponownie zawijamy. Najlepiej schłodzić około 2 godzin. 



Przepis na puree z dyni:

Dynię myjemy, kroimy na około 2 cm półksiężyce i wycinamy z niej pestki razem z miąższem (tym w którym siedzą pestki).

Pokrojone kawałki dyni wkładamy na blaszkę lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut (aż będziemy mogli wbić widelec).

Upieczoną dynię studzimy, obieramy za skóry i blendujemy na puree. Jeżeli jest bardzo rzadkie możemy odsączyć na sitku. 

Można przechowywać w lodówce około 5 dni.

Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

TOP