Torty szykujemy na specjalne okazje, takie jak urodziny, rocznice, jubileusze. Dzisiaj chciałabym zaproponować wam ciasto, które teoretycznie nie jest tortem, ale może za niego uchodzić, świetnie smakuje i wspaniale się prezentuje.
Ciasto a'la tort
Ciasto kakaowe na tortownicę 24-26cm:
2 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
11/2 łyżki kakao
Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem i kakao mieszamy szpatułką lub na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Ciasto białe na tortownicę 24-26cm:
4 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mąki
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką lub mikserem tylko do połączenia składników. Pieczemy 40 min w 180 stopniach.
Warstwa galaretkowa:
2 galaretki agrestowe
500ml wody wrzątku
Wodę zagotowujemy, odmierzamy 500ml i rozpuszczamy w niej 2 galaretki. Czekamy aż zaczną tężeć.
Warstwa śmietany z galaretką:
200ml śmietany 30% lub śnieżka z torebki
1 galaretka truskawkowa
200ml wody wrzątku
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretkę, czekamy aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno. Jeżeli robimy ze śnieżki odmierzamy 3/4 szkl mleka wsypujemy śnieżkę i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Śmietanę lub śnieżkę miksujemy z wystudzoną galaretką. Krem schładzamy chwilę w lodówce.
Do nasączenia:
200ml wrzątku
cytryna
Z cytryny wyciskamy sok do wrzątku. Czekamy aż ostygnie i nasączamy ciasto.
Składanie ciasta:
Białe ciasto, ostudzone, kroimy na pół. Jeden blat kładziemy na spód tortownicy i nasączamy. Na niego nakładamy warstwę śmietany z galaretką, na to ciasto kakaowe, które też nasączamy, na nie tężejącą galaretkę i kolejną warstwę ciasta białego. Wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny. Po tym czasie możemy dowolnie dekorować jak tort lub tylko polać czekoladą.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)
