Jesień nie jest moją ulubioną porą roku, ale warto brać z niej wszystko co najlepsze. Jest to czas na zbiory jabłek, których w naszym kraju mamy bardzo dużo odmian, a ciasta z nimi są przepyszne, dlatego chciałabym wam zaproponować różyczki z jabłek i ciasta francuskiego. Robi się je bardzo szybko, a wyglądają efektownie i dobrze smakują.
Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego
Składniki na 8 różyczek:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duże jabłko
dżem o ulubionym smaku
Jabłko myjemy, wycinamy gniazdo z pestkami i kroimy na cieniutkie plasterki. Im cieńsze tym łatwiej będzie zwinąć różyczkę.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na kawałki o długości 4-5 cm.
Następnie smarujemy ulubionym dżemem. Ja posmarowałam porzeczkowym, ale jeżeli lubicie słodsze smaki to polecam np dżem brzoskwiniowy.
Układamy plasterki jabłek tak jak na zdjęciu i ostrożnie zwijamy w różę. Starajmy się, żeby jabłka nie wystawały za bardzo, bo się spieką za bardzo.
Do formy na muffinki wkładamy papierowe papilotki i do nich wkładamy uformowane różyczki.
Różyczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni przez 20 minut.
Ps. Jabłka możecie posypać cynamonem i dodać trochę rodzynek, dzięki temu różyczki będą jeszcze lepsze.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)
