Sezon jesienny to czas chłodów i słoty za oknem. Często wracamy do domu przemarznięci. Co zrobić żeby rozgrzać organizm i nie dopuścić do choroby? Najlepsze na to są oczywiście rozgrzewające herbaty z dodatkami takimi jak imbir, cytryna, miód ... . Poniżej znajdziecie kilka przepisów na rozgrzewające herbaty idealne na jesień i zimę.
Rozgrzewające herbaty - przepisy
Herbata cytrusowa z imbirem
Składniki:
ulubiona herbata
3 plasterki obranego imbiru
laska cynamonu
4 goździki
plaster pomarańczy
plaster cytryny
miód
Herbatę parzymy około 4 minuty wraz z: imbirem, cynamonem oraz goździkami.
Do zaparzonej tak herbaty dodajemy plastry pomarańczy oraz cytryny oraz dosładzamy miodem do smaku.
Herbata cytrusowa z żurawiną Her
Składniki:
ulubiona herbata
laska cynamonu
garść żurawiny suszonej
2 ćwiartki jabłka
plaster pomarańczy
miód
Herbatę parzymy około 4 minuty wraz z cynamonem.
Do zaparzonej tak herbaty dodajemy pomarańczę, jabłko, żurawinę oraz dosładzamy miodem do smaku.
Herbata jabłkowo - cynamonowa
Składniki na 2 filiżanki:
ulubiona herbata
gwiazdka anyżu
1 łyżeczka goździków
1 szt. jabłko
jabłka prażone w słoiku (na szarlotkę)
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
4 suszone śliwki
2 łyżeczki suszonych żurawin
Goździki oraz gwiazdkę anyżu rozgniatamy. Dodajemy mielony cynamon.
Do małego garnka wlewamy 100 ml wody, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i gotujemy przez 4 minuty.
W drugim dzbanku zaparzamy swoją ulubioną herbatę przez 3-4 minuty. Wlewamy około połowy dzbanka wody.
Kroimy suszone śliwki i układamy je na dnie dwóch kubków. Nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek oraz po łyżeczce suszonych żurawin.
Do dzbanka z herbatą przelewamy przez sitko napar, który zrobił nam się z przypraw (pierwszy wers przepisu)
Herbata z rozmarynem i malinami
Składniki:
ulubiona herbata (najlepiej ziołowa)
laska cynamonu
6 malin mrożonych
gałązka rozmarynu
2 plasterki cytryny
miód
Herbatę parzymy około 4 minuty wraz z cynamonem.
Do zaparzonej tak herbaty dodajemy cytrynę, gałązkę rozmarynu, maliny oraz miód do smaku.
Herbata śliwkowo - czekoladowa
Składniki na 2 filiżanki:
ulubiona herbata
2 łyżeczki nutelli ze śliwek
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
miód
czekolada
Goździki rozgniatamy. Dodajemy mielony cynamon.
Do małego garnka wlewamy 100 ml wody, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i gotujemy przez 4 minuty.
W drugim dzbanku zaparzamy swoją ulubioną herbatę przez 3-4 minuty. Wlewamy około połowy dzbanka wody.
Do kubków nakładamy po łyżeczce po łyżeczce nutelli śliwkowej (jeżeli jej nie macie, można ją zastąpić powidłami śliwkowymi).
Do dzbanka z herbatą przelewamy przez sitko napar, który zrobił nam się z przypraw (pierwszy wers przepisu). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy miodem lub cukrem jak kto woli.
Dodatkowo herbatę można posypać startą czekoladą.
Tutaj znajdziecie PRZEPIS NA NUTELLĘ ŚLIWKOWĄ
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)
