środa, 4 września 2019

Pasta z papryki

Paprykę uwielbiam pod różnymi postaciami: surową, w sałatkach, w daniach gorących oraz jako pasta z papryki do kanapek oraz jako świetny dodatek do dań z grilla. Chętnie używam jej zamiast ketchupu do frytek, a moje dzieci lubią z nią chrupać od czasu do czasu chipsy.





Pasta z papryki

Składniki na około 15 słoiczków 200ml:

3 kg papryki czerwonej
30  dag papryki chili
0,5 szkl octu
 300 g cukru
0,5 l oleju 2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę
3 słoiczki koncentratu lub przecieru pomidorowego (200g)
5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego

Paprykę sparzamy i obieramy ze skóry (ja tego nie robię), oczyszczamy z nasion i mielimy w maszynce.

Paprykę chili również obieramy z nasion (najlepiej w rękawiczkach) i mielimy.

Do zmielonych papryk dodajemy olej, cukier i ocet.

Gotujemy to wszystko na małym ogniu przez 30 minut (trzeba stać i mieszać, bo się bardzo szybko przypala).

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, liście i ziele.

 Dodajemy soli do smaku i gotujemy kolejne 30 minut.

Gotową pastę przekładamy gorącą do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do dołu wieczkiem do wystygnięcia.

 Nie pasteryzujemy.



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

2 komentarze

  1. Uwielbiam taką do grilla właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam jakiś czas temu, ale chyba wypróbuję Twój przepis, bo mi coś tam nie pasowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP