Pasta z papryki
3 kg papryki czerwonej
30 dag papryki chili
0,5 szkl octu
300 g cukru
0,5 l oleju 2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę
3 słoiczki koncentratu lub przecieru pomidorowego (200g)
5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
Paprykę sparzamy i obieramy ze skóry (ja tego nie robię), oczyszczamy z nasion i mielimy w maszynce.
Paprykę chili również obieramy z nasion (najlepiej w rękawiczkach) i mielimy.
Do zmielonych papryk dodajemy olej, cukier i ocet.
Gotujemy to wszystko na małym ogniu przez 30 minut (trzeba stać i mieszać, bo się bardzo szybko przypala).
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, liście i ziele.
Dodajemy soli do smaku i gotujemy kolejne 30 minut.
Gotową pastę przekładamy gorącą do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do dołu wieczkiem do wystygnięcia.
Nie pasteryzujemy.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

