czwartek, 12 września 2019

Gruszki w syropie

Gruszki w syropie to jeden ze późnego smaków lata zamknięty w słoiku. Tak przygotowane przetwory możemy wykorzystać na przykład do ciast, deserów oraz sałatek.





Przepis na gruszki w syropie około 6 słoików 500 ml:

3 kg gruszek najlepiej twardych i małych, jednakowej wielkości
1 kg cukru
0,5 l wody
2 goździki
1 łyżka soku z cytryny

Gruszki obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych.

 Z wody, cukru, goździków i soku z cytryny gotujemy syrop.

 Jak się zagotuje dodajemy gruszki i gotujemy aż się zeszklą.

 Wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zalewamy gorącym syropem. 

Jeżeli chcemy przechować na zimę musimy zawekować. Jak to zrobić znajdziecie w poście Jak pasteryzować słoiki

Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

TOP