Składniki na ciasto (blaszka keksówka):
125g margaryny
1 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
szczypta soli
50 ml oleju
cukier wanilinowy
zapach migdałowy
gruszki w syropie (najlepiej przygotować je minimum 3 dni wcześniej)
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem pudrem i żółtkami na puszysty krem.
Dodajemy mąkę z proszkiem (przesiane) i ciągle ucierając dodajemy małym strumieniem olej.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy po łyżce do masy, delikatnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i kilka kropli zapachu migdałowego. Do białej masy nic nie dodajemy.
Blachę wykładamy papierem i wlewamy ciemne ciasto, na nie wlewamy jasne ciasto i wciskamy połówki gruszek.
Tutaj znajdziecie przepis na gruszki w syropie
Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 50 minut.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

