piątek, 13 września 2019

Ciasto z gruszkami w syropie

Ciasto z gruszkami w syropie ma wspaniały smak, którym zachwycą się domownicy oraz goście. Idealnie nadaje się do kawy, czy też herbatki w zimniejsze dni.



Składniki na ciasto (blaszka keksówka):

125g margaryny
1 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
szczypta soli
50 ml oleju
cukier wanilinowy
zapach migdałowy
gruszki w syropie (najlepiej przygotować je minimum 3 dni wcześniej)

Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem pudrem i żółtkami na puszysty krem.

Dodajemy mąkę z proszkiem (przesiane) i ciągle ucierając dodajemy małym strumieniem olej.

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy po łyżce do masy, delikatnie mieszamy.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i kilka kropli zapachu migdałowego. Do białej masy nic nie dodajemy.

Blachę wykładamy papierem i wlewamy ciemne ciasto, na nie wlewamy jasne ciasto i wciskamy połówki gruszek.

Tutaj znajdziecie przepis na gruszki w syropie

Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 50 minut.



Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP