Ciasto a'la Bounty
Składniki na blachę 25x35cm:
250g masła lub margaryny
200g cukru
200g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta:
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku.
Następnie dodajemy mąkę z kakao i proszkiem oraz mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Blachę 25x35 wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Ciasto pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni, piekarnik wcześniej nagrzewamy. Studzimy ciasto.
Składniki na krem:
500ml mleka
7-8 łyżek kaszy mannej
200g masła
200g cukru
200g wiórek kokosowych
Przygotowanie kremu:
Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę i masło, czekamy do rozpuszczenia się masła, jak się rozpuści dodajemy cukier i wiórki, dokładnie mieszamy.
Gorącą masę wykładamy na ostudzone ciasto, wyrównujemy wierzch i polewamy polewą.
Składniki na polewę:
200g czekolady ja dałam mleczną
100ml śmietany 30%
Przygotowanie polewy:
Czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie może się zagotować. Gorącą polewamy ciasto.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami ZAPRASZAM :)

