piątek, 20 września 2019

Ciasto a'la Bounty

Ciasto a'la Bounty to idealna propozycja dla miłośników tego batonika oraz smakoszy kokosowego smaku. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe, więc to jedno z moich ulubionych ciast, szczególnie że jest bardzo proste w wykonaniu .





Ciasto a'la Bounty

Składniki na blachę 25x35cm:

250g masła lub margaryny
200g cukru
200g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka


Przygotowanie ciasta:

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.

Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku.

Następnie dodajemy mąkę z kakao i proszkiem oraz mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Blachę 25x35 wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

Ciasto pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni, piekarnik wcześniej nagrzewamy. Studzimy ciasto.

Składniki na krem:
500ml mleka
7-8 łyżek kaszy mannej
200g masła
200g cukru
200g wiórek kokosowych


Przygotowanie kremu:

Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę i masło, czekamy do rozpuszczenia się masła, jak się rozpuści dodajemy cukier i wiórki, dokładnie mieszamy.

Gorącą masę wykładamy na ostudzone ciasto, wyrównujemy wierzch i polewamy polewą.

Składniki na polewę:
200g czekolady ja dałam mleczną
100ml śmietany 30%

Przygotowanie polewy:

Czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie może się zagotować. Gorącą polewamy ciasto.




Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami ZAPRASZAM :)

TOP