czwartek, 1 sierpnia 2019

Warzywna pasta kanapkowa do słoików

Warzywna pasta kanapkowa to smaczna, zdrowa i szybka propozycja do kanapek na chłodniejsze pory roku.





Warzywna pasta kanapkowa do słoików

Składniki na 3 x 300 ml:

1 kg pomidorów
25 dag czerwonej papryki
25 dag cebuli
50 dag jabłek
10 -15 dag cukru
1/4 szkl wody
sól
pieprz

Pomidory nakłuwamy widelcem, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Obrane kroimy na ćwiartki.

Paprykę myjemy i oczyszczoną z gniazd nasiennych kroimy na plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy.

Pomidory, paprykę i cebulę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych). Po 20 minutach gotowania dodajemy je do garnka i dalej gotujemy, na małym ogniu bez przykrycia.

Po kolejnych 15 minutach, wyłączamy ogień i blendujemy warzywa na gładką masę, następnie ponownie wstawiamy na mały ogień do odparowania wody. Uważajcie, żeby nie przypalić pasty.

Na koniec dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku

Gorący przecier nakładamy do słoików, zakręcamy.

WEKUJEMY




Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

TOP