piątek, 9 sierpnia 2019

Rolada bezowa z jeżyną

Rolada to najszybsze ciasto jakie znam. Pieczemy 20 minut, przekładamy kremem i możemy się cieszyć jej smakiem. Jednak rolada bezowa bije na głowę wszystkie inne rolady. W smaku bardzo przypomina Pavlową jednak przez to że pieczemy ją krótko i nie suszymy, nie jest tak krucha i wysuszona, ale ma równie pyszny smak, zresztą sami spróbujcie.


Rolada bezowa z jeżyną

Składniki na blachę z piekarnika:

4 białka
200g cukru (drobnego, ja dałam cukier puder)
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodajemy cukier po łyżce, nadal miksując na błyszczącą masę.

Następnie dodajemy mąkę i ocet.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nią na bezę.

Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.

Bezę studzimy na rozłożonym papierze do pieczenia.


Składniki na masę:

200ml śmietany 36%
125 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
200 - 300g jeżyn

Wszystko miksujemy razem na gładki krem.

Składanie ciasta:

Na wystudzone ciasto bezowe wykładamy krem, jeżyny i zwijamy.

Najlepiej smakuje po około 2 godzinach chłodzenia.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP