środa, 21 sierpnia 2019

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe to świetny dodatek do kanapek w okresie zimowym i nie tylko. Smakują wyśmienicie same w sobie a kanapki nudne kanapki z nimi przestaną być mało ciekawym posiłkiem.



Składniki na około 7 słoików 330ml:

1,5 kg ogórków
500ml wody
1 i 1/3 szkl octu 10%
1 i 1/3 szkl cukru
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 kulek ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli

Ogórki myjemy i kroimy na podłużne plasterki.

Słoiki wyparzamy i wycieramy.

Pokrojone ogórki układamy dość ciasno w słoiki.

Z wody i reszty składników gotujemy zalewę. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem.

Następnie zalewamy gorącą zalewą ogórki w słoikach i dokładnie zakręcamy.

Ogórki pasteryzujemy około 5-7 minut.



Jak się pasteryzuje znajdziecie znajdziecie w poście:
Jak pasteryzować słoiki

Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)




TOP