Składniki na około 7 słoików 330ml:
1,5 kg ogórków
500ml wody
1 i 1/3 szkl octu 10%
1 i 1/3 szkl cukru
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 kulek ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli
Ogórki myjemy i kroimy na podłużne plasterki.
Słoiki wyparzamy i wycieramy.
Pokrojone ogórki układamy dość ciasno w słoiki.
Z wody i reszty składników gotujemy zalewę. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem.
Następnie zalewamy gorącą zalewą ogórki w słoikach i dokładnie zakręcamy.
Ogórki pasteryzujemy około 5-7 minut.
Jak się pasteryzuje znajdziecie znajdziecie w poście:
Jak pasteryzować słoiki
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
