czwartek, 8 sierpnia 2019

Leczo w słoikach na zimę

Gdy nie mamy ochoty na gotowanie, przyjdą nam z pomocą gotowe przetwory takie jak leczo w słoikach na zimę. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać i mamy gotowy obiad.





Leczo w słoikach na zimę

Składniki na 6 słoików 550ml:

1 średnia cukinia (ok. kilograma)
3 cebule
3 papryki (u mnie czerwone)
5 średnich marchwi
3 duże pomidory
700 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
około 0,5 kg kiełbasy  (w wersji mięsnej)


Cukinię myjemy kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni, wrzucamy do dużego garnka (jeżeli to jest mała i młoda cukinia nie podsmażam jej tylko prosto do garnka).

Cebulę kroimy w większą kostkę, również chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka z cukinią.

Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych podsmażamy pokrojone w kostkę lub paski i również dodajemy do garnka.

Marchew myjemy i obieramy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy i dodajemy do garnka z warzywami.

Pomidory obieramy ze skórki i również dodajemy do garnka (jeżeli są twarde można podsmażyć).

Kiełbaskę kroimy w kostkę i również podsmażoną dodajemy do garnka (w wersji mięsnej).

Jak mamy już wszystkie warzywa z kiełbasą (w wersji mięsnej) w garnku dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. 

Na koniec jak warzywa zmiękną dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy do smaku.

Wyłączamy palnik i wkładamy Leczo do czystych wyparzonych słoików i ustawiamy do góry wieczkiem.

Trzymamy w lodówce. Jeżeli chcemy przetrzymać na zimę musimy pasteryzować. Tutaj znajdziecie opis jak pasteryzuje się przetwory.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP