Gdy nie mamy ochoty na gotowanie, przyjdą nam z pomocą gotowe przetwory takie jak leczo w słoikach na zimę. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać i mamy gotowy obiad.
Leczo w słoikach na zimę
Składniki na 6 słoików 550ml:
1 średnia cukinia (ok. kilograma)
3 cebule
3 papryki (u mnie czerwone)
5 średnich marchwi
3 duże pomidory
700 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
około 0,5 kg kiełbasy (w wersji mięsnej)
Cukinię myjemy kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni, wrzucamy do dużego garnka (jeżeli to jest mała i młoda cukinia nie podsmażam jej tylko prosto do garnka).
Cebulę kroimy w większą kostkę, również chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka z cukinią.
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych podsmażamy pokrojone w kostkę lub paski i również dodajemy do garnka.
Marchew myjemy i obieramy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy i dodajemy do garnka z warzywami.
Pomidory obieramy ze skórki i również dodajemy do garnka (jeżeli są twarde można podsmażyć).
Kiełbaskę kroimy w kostkę i również podsmażoną dodajemy do garnka (w wersji mięsnej).
Jak mamy już wszystkie warzywa z kiełbasą (w wersji mięsnej) w garnku dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Na koniec jak warzywa zmiękną dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy do smaku.
Wyłączamy palnik i wkładamy Leczo do czystych wyparzonych słoików i ustawiamy do góry wieczkiem.
Trzymamy w lodówce. Jeżeli chcemy przetrzymać na zimę musimy pasteryzować. Tutaj znajdziecie opis jak pasteryzuje się przetwory.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

