wtorek, 6 sierpnia 2019

Jak pasteryzować słoiki

Żeby przetwory zrobione w lato, mogły cieszyć domowników przez całą zimę, trzeba je zabezpieczyć przed zepsuciem. Taki proces nazywamy pasteryzacją, która polega na odpowietrzeniu ich.



Jak pasteryzować słoiki



Pasteryzacja w garnku



Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.

Dno dużego garnka wykładamy ścierkami albo papierem.

Napełnione przetworem słoiki starannie zakręcamy i wstawiamy, nakrywką do góry, w przygotowany do wekowania duży garnek. 

Zalewamy słoiki ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem. Czas pasteryzacji powinien być podany w przepisie. 


Wekowanie bez gotowania

Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.

Przygotowane słoiki, wypełniamy gorącym przetworem po brzegi.

Natychmiast zakręcamy słoiki, przekręcamy słoiki dnem do góry i tak zostawiamy, aż do całkowitego przestygnięcia.



Wekowanie w piekarniku



Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.

Przygotowane słoiki, wypełniamy gorącym przetworem po brzegi. Tym sposobem nie wekujemu słoików typu wek, czyli tych z gumkami.

Na blachę kładziemy papier do pieczenia, gazę albo ścierkę. Ustawiamy na tak przygotowanej blasze słoiki, nakrętką do góry.

Gorące słoiki wstawiamy do ciepłego piekarnika, natomiast zimne słoiki do zimnego piekarnika. 

Wekujemy w temp. 120 - 130 stopni przez 60 minut, od chwili osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury.

Po tym czasie wyjmujemy słoiki i ustawiamy je nakrętką do dołu, aż do całkowitego przestygnięcia.


Wekowanie w zmywarce


Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.

Przygotowane słoiki, wypełniamy gorącym przetworem po brzegi, a następnie wstawiamy do  czystej zmywarki nakrętką do dołu.

Ustawiamy program zmywarki na 70 stopni. Jeżeli posiadacie w zmywarce program do wyparzania, to będzie jeszcze lepszy do tych celów.

Nie dodajemy środka do mycia. 

Po zakończonym programie, czekamy aż słoiki przestygną i wyciągamy ze zmywarki.




Zamykanie sposobem babcinym

Tylko słoiki typu wek (ze szklanymi pokrywkami i gumkami), znalezione w mojej starej książce kucharskiej.





Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)







TOP