Żeby przetwory zrobione w lato, mogły cieszyć domowników przez całą zimę, trzeba je zabezpieczyć przed zepsuciem. Taki proces nazywamy pasteryzacją, która polega na odpowietrzeniu ich.
Jak pasteryzować słoiki
Pasteryzacja w garnku
Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.
Dno dużego garnka wykładamy ścierkami albo papierem.
Napełnione przetworem słoiki starannie zakręcamy i wstawiamy, nakrywką do góry, w przygotowany do wekowania duży garnek.
Zalewamy słoiki ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem. Czas pasteryzacji powinien być podany w przepisie.
Wekowanie bez gotowania
Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.
Przygotowane słoiki, wypełniamy gorącym przetworem po brzegi.
Natychmiast zakręcamy słoiki, przekręcamy słoiki dnem do góry i tak zostawiamy, aż do całkowitego przestygnięcia.
Wekowanie w piekarniku
Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.
Przygotowane słoiki, wypełniamy gorącym przetworem po brzegi. Tym sposobem nie wekujemu słoików typu wek, czyli tych z gumkami.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia, gazę albo ścierkę. Ustawiamy na tak przygotowanej blasze słoiki, nakrętką do góry.
Gorące słoiki wstawiamy do ciepłego piekarnika, natomiast zimne słoiki do zimnego piekarnika.
Wekujemy w temp. 120 - 130 stopni przez 60 minut, od chwili osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury.
Wekujemy w temp. 120 - 130 stopni przez 60 minut, od chwili osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury.
Po tym czasie wyjmujemy słoiki i ustawiamy je nakrętką do dołu, aż do całkowitego przestygnięcia.
Wekowanie w zmywarce
Słoiki w których będziemy pasteryzowali przetwory muszą być starannie wymyte, oraz dokładnie wysuszone.
Przygotowane słoiki, wypełniamy gorącym przetworem po brzegi, a następnie wstawiamy do czystej zmywarki nakrętką do dołu.
Ustawiamy program zmywarki na 70 stopni. Jeżeli posiadacie w zmywarce program do wyparzania, to będzie jeszcze lepszy do tych celów.
Nie dodajemy środka do mycia.
Po zakończonym programie, czekamy aż słoiki przestygną i wyciągamy ze zmywarki.
Może interesuje cię ZMYWARKA DO ZABUDOWY, NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE
Zamykanie sposobem babcinym
Tylko słoiki typu wek (ze szklanymi pokrywkami i gumkami), znalezione w mojej starej książce kucharskiej.
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

