piątek, 23 sierpnia 2019

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem to słodycz, którą możemy upiec do niedzielnej kawy, podać podczas uroczystego rodzinnego obiadu oraz w święta. Jest pyszne i wspaniale się prezentuje.




Czekoladowe ciasto z wiśniami


Składniki na blachę 21x32.

Składniki na biszkopt:

4 jajka
200g mąki
200g cukru
125 ml coli
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę.

Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. 

Stopniowo cienkim strumieniem wlewamy colę i chwilę miksujemy. 

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut (do suchego patyczka).

Krem:

2 śmietany 30% po 400ml
250g mascarpone
0,5 szkl cukier puder
śmietan-fix

Śmietanę wlewamy do wysokiego, najlepiej szklanego lub metalowego naczynia i chwilę miksujemy. 

Dodajemy cukier, śmietan-fix i miksujemy do rozprowadzenia, a następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Polewa:

200g czekolady mlecznej
100ml śmietany 30%

Umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia uważając, aby się nie zagotowało.

Dżem wiśniowy:

0,5 kg wiśni (wydrylowanych)
cukier do smaku

Wiśnie umieszczamy w głębokiej patelni lub garnku i zagotowujemy.

Po zagotowaniu dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. 

Ja robię z większej ilości wiśni, aby mieć zapas na zimę. Gotuję dżem 3 dni. Czyli pierwszego dnia zagotowuję dodaję cukier i gotuję na małym ogniu około 1 godziny, zostawiam do ostygnięcia, następnego dnia kolejny raz zagotowuję około 1 godziny i studzę i 3 dnia również gotuję ale już tak długo, aż uzyskam konsystencję dżemu, około 2 godziny.

Wiśnie w syropie:

1 szkl wiśni (wydrylowanych)
1 szkl wody
3-4  łyżki cukru
goździk

Wiśnie umieszczamy w słoiku, tak aby było ich ok.1/3 słoika.

Cukier z wodą i goździkiem zagotowuję i gorącym zalewamy wiśnie. Najlepsze są jak postoją chociaż kilka dni.



Składanie ciasta:

Biszkopt ostudzony, wyjmujemy z blaszki i ścinamy delikatnie wierzch ciasta.

Nakładamy na niego dżem wiśniowy, a na dżem krem ze śmietany. 

Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy polewą, a na polewę układamy odsączone z syropu wiśnie. 

Chłodzimy najlepiej całą noc. 

Ps. W wersji dla dorosłych można nasączyć biszkopt likierem wiśniowym.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)


2 komentarze

Dziękuję za komentarz :)

TOP