Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem to słodycz, którą możemy upiec do niedzielnej kawy, podać podczas uroczystego rodzinnego obiadu oraz w święta. Jest pyszne i wspaniale się prezentuje.
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Składniki na blachę 21x32.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
200g mąki
200g cukru
125 ml coli
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę.
Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao.
Stopniowo cienkim strumieniem wlewamy colę i chwilę miksujemy.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut (do suchego patyczka).
Krem:
2 śmietany 30% po 400ml
250g mascarpone
0,5 szkl cukier puder
śmietan-fix
Śmietanę wlewamy do wysokiego, najlepiej szklanego lub metalowego naczynia i chwilę miksujemy.
Dodajemy cukier, śmietan-fix i miksujemy do rozprowadzenia, a następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Polewa:
200g czekolady mlecznej
100ml śmietany 30%
Umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia uważając, aby się nie zagotowało.
Dżem wiśniowy:
0,5 kg wiśni (wydrylowanych)
cukier do smaku
Wiśnie umieszczamy w głębokiej patelni lub garnku i zagotowujemy.
Po zagotowaniu dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu.
Ja robię z większej ilości wiśni, aby mieć zapas na zimę. Gotuję dżem 3 dni. Czyli pierwszego dnia zagotowuję dodaję cukier i gotuję na małym ogniu około 1 godziny, zostawiam do ostygnięcia, następnego dnia kolejny raz zagotowuję około 1 godziny i studzę i 3 dnia również gotuję ale już tak długo, aż uzyskam konsystencję dżemu, około 2 godziny.
Wiśnie w syropie:
1 szkl wiśni (wydrylowanych)
1 szkl wody
3-4 łyżki cukru
goździk
Wiśnie umieszczamy w słoiku, tak aby było ich ok.1/3 słoika.
Cukier z wodą i goździkiem zagotowuję i gorącym zalewamy wiśnie. Najlepsze są jak postoją chociaż kilka dni.
Składanie ciasta:
Biszkopt ostudzony, wyjmujemy z blaszki i ścinamy delikatnie wierzch ciasta.
Nakładamy na niego dżem wiśniowy, a na dżem krem ze śmietany.
Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy polewą, a na polewę układamy odsączone z syropu wiśnie.
Chłodzimy najlepiej całą noc.
Ps. W wersji dla dorosłych można nasączyć biszkopt likierem wiśniowym.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)

