wtorek, 27 sierpnia 2019

Ciasto śliwkowe z masą budyniową

Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, dlatego bardzo mnie zaciekawił przepis na cisto śliwkowe z masą budyniową. Miałam nosa, bo ciasto jest mega pyszne, dlatego i wy koniecznie wypróbujcie tą wersję ciasta śliwkowego.




Ciasto śliwkowe z masą budyniową

Zaczynamy od zrobienia budyniu

Składniki na masę budyniową:

2 budynie w proszku
1l mleka
6 łyżek cukru
200ml kremówki

Budyń (z 2 opakowań) robimy według przepisu na opakowaniu. Zakrywamy folią aluminiową, żeby nie zrobiła się skorupa (kożuch) na budyniu.

Do zimnego budyniu dolewamy kremówkę i miksujemy.


Składniki na ciasto (blacha 25cmx36cm):

1 kg śliwek
250g cukru
250g masła
1 op. cukru waniliowego
sól
4 jajka
50g mąki ziemniaczanej
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę.

Następnie wbijamy jajka i mieszamy.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko ze sobą mieszamy.

Do masy maślanej dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję.


Składanie ciasta:

Blachę  wykładamy papierem, albo smarujemy tłuszczem (ja robię to smalcem) i posypujemy mąką albo bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto.

Wskazówka: Ciasto powinno mieć konsystencję ani nie lejącą, ani też jak w cieście kruchym. Jego konsystencja jest taka pośrednia, przez co jest nieco problematyczna w rozprowadzeniu na blaszce, dlatego nakładajcie je łyżką równomiernie po całej blaszce, a następnie wygładźcie łyżką.

Na ciasto rozprowadzamy masę budyniową

W masę budyniową wciskamy umyte, suche, przekrojone na pół śliwki, połówkami rozciętymi do góry.

Wstawiamy do nagrzanego na 175 stopni piekarnika (termoobieg) na 55 minut.

Ciasto najlepsze jest na następny dzień, wówczas jest bardziej wilgotne. Możemy posypać je cukrem pudrem.




Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisami i opiniami :) ZAPRASZAM :)



TOP