Torty, torciki, każdy kiedyś jakiś jadł ale czy robicie sami? A może kupujecie w cukierni? Według mnie ten domowy zawsze jest pyszniejszy no i oczywiście zdrowszy, bo wiemy co w nim jest, dlatego chciałabym zaproponować wam tort śmietankowo - truskawkowy o kształcie Jednorożca
Tort śmietankowo - truskawkowy Jednorożec
Składniki na tortownicę 26 cm:
Najlepszy przepis na biszkopt znajdziecie w tym poście - przepis na biszkopt
Składniki na krem śmietankowy i truskawkowy:
600ml śmietany 30%
250g mascarpone
cukier puder do smaku
1/2 galaretka truskawkowa lub żelatyna
1/2 kg truskawek
masa cukrowa około 200g
barwniki spożywcze wg uznania u mnie niebieski, czerwony i złoty
400ml śmietany ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. 1/3 kremu odkładamy, dzielimy na części i barwimy wg własnego uznania.
Drugi krem robimy podobnie. Resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem (do smaku).
Połowę galaretki rozpuszczamy w mniej niż 1/2 szklanki wody i studzimy.
Truskawki oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Część truskawek odkładamy a resztę blendujemy na gładki mus.
Dodajemy do niego wystudzoną galaretkę (lub żelatynę jeżeli macie truskawki o słodkim smaku), ubitą śmietanę i truskawki, które odłożyliśmy. Wstawiamy do lodówki żeby stężało.
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Można do tego użyć specjalnego noża, albo zwykłego długiego noża. Bardzo dobrze sprawdza się również cienka żyłka. Nasączamy wodą z sokiem z cytryny (jeżeli lubicie słodkie torty wodę można trochę posłodzić).
Wykładamy na pierwszy blat krem truskawkowy, przykrywamy blatem, nasączamy i kładziemy krem śmietankowy, przykrywam ostatnim blatem.
Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Na drugi dzień tynkujemy odłożonym kremem i dekorujemy.
Oczywiście tort można udekorować według własnego gustu np. owocami
Smacznego :)
