poniedziałek, 29 lipca 2019

Sos słodko- kwaśny z cukinii

Sos słodko-kwaśny z cukinii to idealnie nadaje się do dań w szczególności z ryżu. Można go również dodawać do makaronu oraz jako sos do różnych mięs. 


Sos słodko-kwaśny z cukinii



Składniki na 6 słoików ok. 750ml:

2,5 kg cukinii (małej, nie przerośniętej)
1 kg papryki
800g cebuli
1 szkl octu 10%
1/2 szkl wody
1 szkl cukru
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po ok. 200g)
4 duże ząbki czosnku (najlepiej młodego)
1,5 łyżki soli
2 łyżki przyprawy do dań włoskich
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1/2 łyżki ostrej papryki
1 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżki curry

Cukinię dokładnie myjemy odcinamy końce (nie obieramy) i kroimy w grubszą kostkę.

Paprykę również myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki, a cebulę obieramy i siekamy w kostkę.

Warzywa łączymy ze sobą w dużym garnku i solimy (1.5 łyżki). 

Następnie energicznie potrząsamy garnkiem lub mieszamy dokładnie łyżką, aby sól dobrze pokryła warzywa. 

Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 8 godzin, aby warzywa puściły wodę (w tym czasie trzeba chociaż 2 razy zamieszać warzywa). 

Po tym czasie powstałą wodę odlewamy. 

W innym garnku łączymy ocet, cukier i mieszamy, aby się nie przypaliło, a cukier się rozpuścił gotujemy to na małym ogniu.

Gorącą zalewą zalewamy warzywa, dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem.

W miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, wodę oraz resztę przypraw (pomijając sól) i dodajemy do podgotowanych warzyw, ponownie zagotowując na ok. 10 minut.

Często mieszamy, żeby się nie przypaliło. 

Gorący wlewamy do słoików.

NIE WEKUJEMY.

Sos możemy zblędować, wówczas będzie miał idealną konsystencję do spaghetti.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP