piątek, 19 lipca 2019

Sernik tradycyjny z sosem jagodowym

Sernik to ciasto którego trudno nie lubić, szczególnie taki który rozpływa się w ustach. Ten sernik  właśnie taki jest. Można piec go w kilku wariantach. Tak jak ja na kruchym spodzie. Można  zrobić spód np z pokruszonych herbatników, a równie pyszny będzie pieczony bez żadnego spodu. Tradycyjnie wystarczy mu posypanie cukrem pudrem, jednak w sezonie jagodowym nie mogę sobie odmówić polania go sosem jagodowym, jest wówczas jeszcze pyszniejszy niż normalnie. Sami spróbujcie, puki mamy jeszcze jagody :)






Sernik tradycyjny z sosem jagodowym

Składniki na ciasto kruche na tortownicę 28cm:

1,5 szkl mąki
2,5 łyżki cukru
150g masła (margaryny)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko rozmiar M

Z podanych, schłodzonych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

1 kg zmielonego twarogu
250g miękkiego masła
1 i 1/3 szkl cukru pudru
6 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
200ml śmietany 30 lub 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej

JEŚLI DAJEMY SER Z WIADERKA WÓWCZAS MASŁA DAJEMY TYLKO 100G !!!

Miękkie masło ubijamy na puszysto i stopniowo dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem pudrem, cały czas dokładnie ubijąc.

Zmniejszamy obroty i dodajemy zmielony ser, cały czas miksując. 

Następnie dodajemy cukier waniliowy, ubitą śmietanę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy to mikserem.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (dno może być papierem). 

Wyklejamy dno tortownicy  ciastem i zapiekamy 5 min.

Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego masę serową. 

Pieczemy w 170 stopniach, 60 minut. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.(zawsze opada nie przejmujcie się).

Sos jagodowy:

250-300g jagód
2 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki kukurydzianej

Do garnka wkładamy owoce i cukier, zagotowujemy aż puszczą sok, wówczas zdejmujemy z ognia i blendujemy na mus.

Stawiamy z powrotem na ogień, dodajemy mąkę i zagotowujemy ponownie. Zestawiamy z ognia do całkowitego ostygnięcia. Polewamy zimny sernik.



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

1 komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP