Sernik to ciasto którego trudno nie lubić, szczególnie taki który rozpływa się w ustach. Ten sernik właśnie taki jest. Można piec go w kilku wariantach. Tak jak ja na kruchym spodzie. Można zrobić spód np z pokruszonych herbatników, a równie pyszny będzie pieczony bez żadnego spodu. Tradycyjnie wystarczy mu posypanie cukrem pudrem, jednak w sezonie jagodowym nie mogę sobie odmówić polania go sosem jagodowym, jest wówczas jeszcze pyszniejszy niż normalnie. Sami spróbujcie, puki mamy jeszcze jagody :)
Sernik tradycyjny z sosem jagodowym
Składniki na ciasto kruche na tortownicę 28cm:
1,5 szkl mąki
2,5 łyżki cukru
150g masła (margaryny)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko rozmiar M
Z podanych, schłodzonych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
250g miękkiego masła
1 i 1/3 szkl cukru pudru
6 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
200ml śmietany 30 lub 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
JEŚLI DAJEMY SER Z WIADERKA WÓWCZAS MASŁA DAJEMY TYLKO 100G !!!
Miękkie masło ubijamy na puszysto i stopniowo dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem pudrem, cały czas dokładnie ubijąc.
Zmniejszamy obroty i dodajemy zmielony ser, cały czas miksując.
Następnie dodajemy cukier waniliowy, ubitą śmietanę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy to mikserem.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (dno może być papierem).
Wyklejamy dno tortownicy ciastem i zapiekamy 5 min.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego masę serową.
Pieczemy w 170 stopniach, 60 minut. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.(zawsze opada nie przejmujcie się).
Sos jagodowy:
250-300g jagód
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
Do garnka wkładamy owoce i cukier, zagotowujemy aż puszczą sok, wówczas zdejmujemy z ognia i blendujemy na mus.
Stawiamy z powrotem na ogień, dodajemy mąkę i zagotowujemy ponownie. Zestawiamy z ognia do całkowitego ostygnięcia. Polewamy zimny sernik.
Smacznego :)
