poniedziałek, 22 lipca 2019

Sałatka szwedzka - przepis

W dzisiejszych czasach to nie problem kupić gotowe przetwory, w tym sałatkę szwedzką, ale czy to jest ten sam smak i skład co własnoręcznie zrobione przetwory? Oj zdecydowania nie. Gdy sami robimy, możemy we własnym guście doprawić smak, tak jak najbardziej lubimy i mamy pewność co się w niej znajduje.
Jedną z propozycji przetworów na zimę, którą chciałabym wam zaprezentować jest sałatka szwedzka, idealna do zimowych obiadów.




Sałatka szwedzka - przepis

Składniki na 8 słoików 330ml:

2 i 1/2  kg ogórków
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi

Zalewa:
3/4 szkl octu
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
1 łyżeczka pieprzu mielonego

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, następnie zasypujemy garścią soli.

Zostawiamy na godzinę żeby puściły wodę.

Po tym czasie zlewamy wodę i dodajemy marchew pokrojoną w plastry lub startą w wiórki (jak kto woli) oraz cebulę pokrojoną w kostkę lub pół piórka (też jak kto woli).


Mieszamy wszystkie te warzywa i zalewamy zimną zalewą (składniki na zalewę powyżej).

Zostawiamy na około 1/2 godziny.

Po tym czasie wkładamy w umyte i suche słoiki.

Po zapakowaniu wszystkich słoików wekujemy je około 25 min. Wekujemy, czyli wstawiamy słoiki, nakrywką do góry, w duży garnek, na którego dnie kładziemy ścierkę. Zalewamy słoiki ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem, tak jak pisałam, około 25 minut.

Ciekawostka: Są panie domu, które wekują słoiki używając do tego zmywarki w programie na 90 stopni na wyparzaniu lub suszeniu.


Z porcji wychodzi około 8 słoików po 330ml.

Najlepsze są po 2 tygodniach.



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

1 komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP