Jedną z propozycji przetworów na zimę, którą chciałabym wam zaprezentować jest sałatka szwedzka, idealna do zimowych obiadów.
Sałatka szwedzka - przepis
Składniki na 8 słoików 330ml:
2 i 1/2 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
Zalewa:
3/4 szkl octu
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
1 łyżeczka pieprzu mielonego
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, następnie zasypujemy garścią soli.
Zostawiamy na godzinę żeby puściły wodę.
Po tym czasie zlewamy wodę i dodajemy marchew pokrojoną w plastry lub startą w wiórki (jak kto woli) oraz cebulę pokrojoną w kostkę lub pół piórka (też jak kto woli).
Mieszamy wszystkie te warzywa i zalewamy zimną zalewą (składniki na zalewę powyżej).
Zostawiamy na około 1/2 godziny.
Po tym czasie wkładamy w umyte i suche słoiki.
Po zapakowaniu wszystkich słoików wekujemy je około 25 min. Wekujemy, czyli wstawiamy słoiki, nakrywką do góry, w duży garnek, na którego dnie kładziemy ścierkę. Zalewamy słoiki ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem, tak jak pisałam, około 25 minut.
Ciekawostka: Są panie domu, które wekują słoiki używając do tego zmywarki w programie na 90 stopni na wyparzaniu lub suszeniu.
Z porcji wychodzi około 8 słoików po 330ml.
Najlepsze są po 2 tygodniach.
Smacznego :)
