Pikantne ogórki krokodylki bez wekowania
Składniki na 6-8 słoików "dżemówek" (zależy jak mocni upchniecie ogórki ):
2 kg ogórków (ja zawsze robię z zawiązek ogórków gdy one mają około 3-4 cm)
4 łyżki soli (najlepiej kamienna)
1/2 kg cukru
3/4 szkl octu
8 łyżek oleju
2 główki czosnku (najlepiej młodego)
2 łyżeczki chili (sproszkowanego)
Ogórki dokładnie myjemy, jeżeli są większe to kroimy w słupki lub na pół, a mniejsze mogą być w całości.
Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Mieszamy dokładnie aby wszędzie dotarła sól i zostawiamy na ok. 6 godzin (od czasu do czasu mieszamy).
Po tym czasie odlewamy z nich wodę.
Przygotowujemy zalewę:
Musimy zagotować razem ocet, olej i cukier.
Powstałą zalewą zalewamy ogórki, dodajemy do nich czosnek obrany i pokrojony każdy ząbek na pół, posypujemy 2 łyżeczkami chili, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy tylko tym razem na 12 godzin.
Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików i zalewamy powstałą zalewą (zalewa zbierze się na dnie miseczki).
Słoiki zakręcamy i stawiamy do piwnicy lub chłodne miejsce.
NIE WEKUJEMY.
Najlepiej smakują dopiero po około 2 tygodniach.
Smacznego, niech moc pikantności będzie z Wami :)
