czwartek, 25 lipca 2019

Pikantne ogórki krokodylki bez wekowania

Jeżeli lubicie poczuć palący ogień w gębie, to pikantne ogórki krokodylki to coś w sam raz dla was. Dla mnie osobiście są zbyt pikantne, natomiast mężczyźni z mojej rodziny zajadają się nimi. Jeżeli lubicie poczuć tę moc palącego ognia pikantności to koniecznie musicie je zrobić.






Pikantne ogórki krokodylki bez wekowania



Składniki na 6-8 słoików "dżemówek" (zależy jak mocni upchniecie ogórki ):

2 kg ogórków (ja zawsze robię z zawiązek ogórków gdy one mają około 3-4 cm)
4 łyżki soli (najlepiej kamienna)
1/2 kg cukru
3/4 szkl octu
8 łyżek oleju
2 główki czosnku (najlepiej młodego)
2 łyżeczki chili (sproszkowanego)

Ogórki dokładnie myjemy, jeżeli są większe to kroimy w słupki lub na pół, a mniejsze mogą być w całości. 

Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Mieszamy dokładnie aby wszędzie dotarła sól i zostawiamy na ok. 6 godzin (od czasu do czasu mieszamy).

Po tym czasie odlewamy z nich wodę.

Przygotowujemy zalewę:

Musimy zagotować razem ocet, olej i cukier.

Powstałą zalewą zalewamy ogórki, dodajemy do nich czosnek obrany i pokrojony każdy ząbek na pół, posypujemy 2 łyżeczkami chili, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy tylko tym razem na 12 godzin.

Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików i zalewamy powstałą zalewą (zalewa zbierze się na dnie miseczki).

Słoiki zakręcamy i stawiamy do piwnicy lub chłodne miejsce.

NIE WEKUJEMY.

Najlepiej smakują dopiero po około 2 tygodniach.




Smacznego, niech moc pikantności będzie z Wami :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP