Małpie smarowidło, czyli dżem bananowo - ananasowy
Składniki na 5 słoiczków ok.200ml:
1 puszka ananasa w syropie
5 bananów średnich dojrzałych (ale nie całych czarnych ;D )
1/4 szkl wiórek kokosowych
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru (jak ktoś woli mocno słodkie to może dać więcej, ale moim zdaniem tyle w zupełności wystarczy)
Ananasa kroimy na małe kawałki zalewamy syropem z puszki i blendujemy na puree.
Banany drobno kroimy dodajemy do ananasa.
Wiórki możemy zmielić na drobniejsze, żeby nie było ich czuć, ja nie zmieliłam i fajnie się rozgotowały.
Wszystko razem łączymy w garnku, dodajemy do tego cukier i sok z cytryny.
Gotujemy do momentu, aż banany się rozpadną i osiągniemy konsystencję dżemu.
Przechowujemy w lodówce bez pasteryzowania lub pasteryzujemy przez 10 min.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

