piątek, 26 lipca 2019

Małpie smarowidło, czyli dżem bananowo-ananasowy

Miłośnicy bananów, gdy choć raz spróbują  małpie smarowidło, czyli dżem bananowo - ananasowy, chętnie zrobią sobie jego zapasy na zimę, by w dowolnym momencie zrobić sobie kanapeczkę z tym pysznym smarowidłem, lub jeść go wprost ze słoika, ponieważ przypomina trochę konsystencją musy dla dzieci.



Małpie smarowidło, czyli dżem bananowo - ananasowy

Składniki na 5 słoiczków ok.200ml:

1 puszka ananasa w syropie
5 bananów średnich dojrzałych (ale nie całych czarnych ;D )
1/4 szkl wiórek kokosowych
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru (jak ktoś woli mocno słodkie to może dać więcej, ale moim zdaniem tyle w zupełności wystarczy)

Ananasa kroimy na małe kawałki zalewamy syropem z puszki i blendujemy na puree.

Banany drobno kroimy dodajemy do ananasa.

Wiórki możemy zmielić na drobniejsze, żeby nie było ich czuć, ja nie zmieliłam i fajnie się rozgotowały.

Wszystko razem łączymy w garnku, dodajemy do tego cukier i sok z cytryny. 

Gotujemy do momentu, aż banany się rozpadną i osiągniemy konsystencję dżemu.

Przechowujemy  w lodówce bez pasteryzowania lub pasteryzujemy przez 10 min. 



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

1 komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP