wtorek, 23 lipca 2019

Ketchup z cukinii

Alternatywą dla ketchupu z samych pomidorów jest domowy ketchup z cukinii, który idealnie będzie pasował do kanapek, przekąsek oraz innych dań. Jest bardzo prosty do zrobienia.


Ketchup z cukinii


Składniki na 5 słoików 330ml:

1,5 kg cukinii bez skóry i pestek
0,5 kg cebuli
1,5 łyżki soli
3/4 szkl cukru
0,5 szkl octu najlepiej jabłkowego 
1 łyżeczka słodkiej  papryki
1 łyżeczka ostrej  papryki
400g koncentratu pomidorowego (można również użyć, przecieru ze świeżych pomidorów)


Cukinie myjemy i obcinamy im końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona. Taką cukinię trzemy na tarce (większe oczka), najlepiej do większej miski.

Cebulę obieramy, kroimy i rozdrabniamy w blenderze (jeżeli nie macie, to należy ją zetrzeć, lub drodno poszatkować). Rozdrobnioną cebulę wsypujemy do miski z cukinią i solimy.

Taką mieszankę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).

Następnie przekładamy warzywa do garnka, blendujemy je, dodajemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na średnim (nie za dużym, nie za małym) ogniu przez 30 minut, często mieszając.

Po tym czasie dodajemy ocet i paprykę słodką i ostrą, wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i gotujemy dalszych 20 minut, cały czas bez przykrycia, często mieszając.

Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy wszystko ze sobą dokładnie i gotujemy 5 minut, tym razem pod przykryciem.

Gorący ketchup z cukinii nakładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcone słoiki należy wekować przez 10 minut.

Wekujemy, czyli wstawiamy słoiki, nakrywką do góry, w duży garnek, na którego dnie kładziemy ścierkę. Zalewamy słoiki ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem, tak jak pisałam, około 10 minut.




Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP