Ciasto szpinakowe - letnia łąka
Składniki na biszkopt (tortownica 28cm):
5 jajek
200g świeżego szpinaku
300 ml oleju (ja dałam rzepakowy)
1 łyżka soku z cytryny
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
Szpinak myjemy, odciskamy i drobno kroimy.
Dodajemy olej i sok z cytryny i blendujemy na sos (można przecisnąć przez sito, ja tego nie robię).
Jajka (całe) ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do ubitej masy, cienkim strumieniem, cały czas mieszając mikserem, dodajemy sos ze szpinaku.
Do masy szpinakowej przesiewamy obie mąki z proszkiem i mieszamy na najniższych obrotach.
Tortownicę wykładamy papierem i przelewamy ciasto, wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut i pieczemy do suchego patyczka.
Składniki na masę brzoskwiniową z owocami:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
3 łyżki żelatyny
100 ml śmietany 30%
100g świeżych malin
100g świeżej borówki
Syrop z brzoskwiń zlewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, następnie dodajemy 2 opakowania galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia się ich w syropie.
Owoce brzoskwiń z syropu blendujemy na gładką masę i łączymy z jeszcze ciepłymi galaretkami.
Żelatynę rozpuszczamy w około 1/4 szklanki wody (gorącej) i do napęczniałej dodajemy łyżkę masy galaretkowej, mieszamy i dopiero wlewamy do reszty masy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie połączymy z przestudzoną masą brzoskwiniową. Jak masa zaczyna gęstnieć dodajemy umyte i osuszone owoce i delikatnie wymieszamy.
Składniki na masę z jogurtu i owoców:
400ml jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru pudru
200g truskawek
200g jagód
W 2 szklankach wody rozpuszczamy 2 galaretki i schładzamy je.
Truskawki i jagody umyjemy i blendujemy na niezbyt gładką masę.
Jogurt mieszamy z cukrem i dodajemy do niego schłodzoną i gęstniejącą galaretkę i dodajemy zblendowane owoce. Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Składanie ciasta:
Biszkopt wystudzony (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na pół.
Na dno tortownicy wkładamy blat biszkoptu.
Na biszkopt nakładamy tężejącą masę brzoskwiniowa.
Czas na kolejny blat biszkoptu i na niego tężejąca masa z jogurtu i owoców.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
