piątek, 12 lipca 2019

Ciasto szpinakowe - letnia łąka

Połączenie ciasta szpinakowego z pysznymi warstwami mas z owoców to wspaniała propozycja na letnie ciasto.



Ciasto szpinakowe - letnia łąka



Składniki na biszkopt (tortownica 28cm):

5 jajek
200g świeżego szpinaku
300 ml oleju (ja dałam rzepakowy)
1 łyżka soku z cytryny
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru

Szpinak myjemy, odciskamy i drobno kroimy.


Dodajemy olej i sok z cytryny i blendujemy na sos (można przecisnąć przez sito, ja tego nie robię).

Jajka (całe) ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do ubitej masy, cienkim strumieniem, cały czas mieszając mikserem, dodajemy sos ze szpinaku.

Do masy szpinakowej przesiewamy obie mąki z proszkiem i mieszamy na najniższych obrotach.

Tortownicę wykładamy papierem i przelewamy ciasto, wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut i pieczemy do suchego patyczka.


Składniki na masę brzoskwiniową z owocami:

1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
3 łyżki żelatyny
100 ml śmietany 30%
100g  świeżych malin
100g świeżej borówki

Syrop z brzoskwiń zlewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, następnie dodajemy 2 opakowania galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia się ich w syropie.

Owoce brzoskwiń z syropu blendujemy na gładką masę i łączymy z jeszcze ciepłymi galaretkami.

Żelatynę rozpuszczamy w około 1/4 szklanki wody (gorącej) i do napęczniałej dodajemy łyżkę masy galaretkowej, mieszamy i dopiero wlewamy do reszty masy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie połączymy z przestudzoną masą brzoskwiniową. Jak masa  zaczyna gęstnieć dodajemy umyte i osuszone owoce i delikatnie wymieszamy.

Składniki na masę z jogurtu i owoców:

400ml jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru pudru
200g truskawek
200g jagód

W 2 szklankach wody rozpuszczamy 2 galaretki i schładzamy je.

Truskawki i jagody umyjemy i blendujemy na niezbyt gładką masę.

Jogurt mieszamy z cukrem i dodajemy do niego schłodzoną i gęstniejącą galaretkę i dodajemy zblendowane owoce. Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

Składanie ciasta:

Biszkopt wystudzony (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na pół.

Na dno tortownicy wkładamy blat biszkoptu.

Na biszkopt nakładamy tężejącą masę brzoskwiniowa.

Czas na kolejny blat biszkoptu i na niego tężejąca masa z jogurtu  i owoców.

Wstawiamy do lodówki na całą noc.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)


TOP