Sezon na porzeczkę i borówkę uważam oficjalnie za otwarty. Dlatego dziś mam dla Was pyszną propozycję właśnie z tymi owocami. Ciasto wydaje się ciężkie od takiej ilości kremu, ale w rzeczywistości jest pyszne i delikatne i w cale nie za słodkie. Sami spróbujcie. :-)
Ciasto makowe z porzeczkami i borówkami
Składniki na biszkopt blach 25x35:
6 jajek
220g cukru
100g suchego maku
200g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Nie przestając ucierać dodajemy stopniowo cukier i mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodajemy żółtka (po jednym) mieszamy do momentu, aż masa będzie jasna i kremowa. Dodajemy aromat migdałowy.
Przesianą mąkę z proszkiem i mak delikatnie łączymy z masą jajeczną mieszając szpatułką.
Blachę wykładamy papierem.
Piekarnik w międzyczasie nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 30 minut aż ciasto uzyska złoty kolor.
Przed przełożeniem ciasta należy go dobrze wystudzić, żeby masa kremowa się nie roztopiła.
Krem:
500g gotowego sera z wiaderka
5 łyżek cukru pudru
400ml śmietany 30%
2 galaretki przezroczyste ( moje były o smaku truskawkowo-waniliowe)
400ml gorącej wody
około 400 g czerwonej porzeczki i borówek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej dwie galaretki. Zostawiamy aż całkiem wystygną.
Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem i wanilią.
Cały czas mieszając dodajemy tężejące galaretki i ser, następnie masę mieszamy chwilę mikserem.
Do masy dodajemy umyte owoce i mieszamy łyżką.
Masę wkładamy do lodówki na około 20 minut, żeby stężała.
Warstwa wierzchnia:
600ml śmietany 30%
2 śmietanfix
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem na sztywno i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Złożenie ciasta:
Biszkopt przecinamy na pół. Na spodnią część wykładamy cały krem i przykrywamy go drugą częścią biszkoptu.
Wierzch ciasta dekorujemy masą ze śmietany (można użyć do tego tylek lub rozsmarować po całości) i posypujemy delikatnie makiem oraz stroimy owocami.
Gotowe ciasto najlepiej chłodzimy całą noc w lodówce.
Smacznego :)
