piątek, 5 lipca 2019

Ciasto makowe z porzeczkami i borówkami.

Sezon na porzeczkę i borówkę uważam oficjalnie za otwarty. Dlatego dziś mam dla Was pyszną propozycję właśnie z tymi owocami. Ciasto wydaje się ciężkie od takiej ilości kremu, ale w rzeczywistości jest pyszne i delikatne i w cale nie za słodkie. Sami spróbujcie. :-)





Ciasto makowe z porzeczkami i borówkami

Składniki na biszkopt blach 25x35:

6 jajek
220g cukru
100g suchego maku
200g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. 

Nie przestając ucierać dodajemy stopniowo cukier i mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 

Następnie dodajemy żółtka (po jednym) mieszamy do momentu, aż masa będzie jasna i kremowa. Dodajemy aromat migdałowy.

Przesianą mąkę z proszkiem i mak delikatnie łączymy z masą jajeczną mieszając szpatułką.

Blachę wykładamy papierem.

Piekarnik w międzyczasie nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 30 minut aż ciasto uzyska złoty kolor.

Przed przełożeniem ciasta należy go dobrze wystudzić, żeby masa kremowa się nie roztopiła.


Krem:

500g gotowego sera z wiaderka
5 łyżek cukru pudru
400ml śmietany 30%
2 galaretki przezroczyste ( moje były o smaku truskawkowo-waniliowe)
400ml gorącej wody
około 400 g czerwonej porzeczki i borówek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej dwie galaretki. Zostawiamy aż całkiem wystygną.

Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem i wanilią.

Cały czas mieszając dodajemy tężejące galaretki i ser, następnie masę mieszamy chwilę mikserem.

Do masy dodajemy umyte owoce i mieszamy łyżką. 

Masę wkładamy do lodówki na około 20 minut, żeby stężała.


Warstwa wierzchnia:

600ml śmietany 30%
2 śmietanfix
4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem na sztywno i wstawiamy na 15 minut do lodówki.


Złożenie ciasta:

Biszkopt przecinamy na pół. Na spodnią część wykładamy cały krem i przykrywamy go drugą częścią biszkoptu. 

Wierzch ciasta dekorujemy masą ze śmietany (można użyć do tego tylek lub rozsmarować po całości) i posypujemy delikatnie makiem oraz stroimy owocami.

Gotowe ciasto najlepiej chłodzimy całą noc w lodówce. 



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP