piątek, 14 czerwca 2019

Pianka malinowa z galeretką

Idealna na gorące letnie dni, lekka, nie za słodka, robi się ją bez pieczenia, po prostu wspaniała na letnie przyjęcia, albo tak po prostu do kawki. O jakim cieście mówię? Oczywiście o piance malinowej z galaretką.




Pianka malinowa z galaretką

Składniki na blachę 24cm:

15 dag herbatników
15 dag masła
5 łyżek żelatyny
40 dag malin 
10 dag borówek 
60 dag twarogu zmielonego (gotowe w kubełku)
2 szklanki śmietany 30%
1/2 szkl. cukru
2 galaretki malinowe



Ciastka kruszymy na miał i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Z tego robimy ciasto  na spód, którym wylepiamy spód tortownicy.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku.

Odkładamy z 10 dag malin a resztę miksujemy. 

Ubijamy kremówkę z cukrem

Łączymy ze sobą ser, bitą śmietanę i mus owocowy z malin oraz żelatynę. Miksujemy ze sobą te składniki. Odstawiamy do schłodzenia.

Gdy masa zacznie tężeć, wylewamy ją na przygotowany spód.

Wstawiamy piankę na 3 godz do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy galaretki według instrukcji (można dodać ciut mniej wody niż w przepisie z opakowania galaretki).

Na wierzch stężałej pianki układamy owoce (maliny, borówki).

Gdy galaretka jest już zastyga, wylewamy ją na wierzch ciasta.

Wstawiamy ciasto do lodówki na kolejnych kilka godzin aż do całkowitego zastygnięcia galaretki.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)


TOP