Marmurek borówkowy
Składniki:
20 dag borówek
cukier waniliowy
łyżka cukru
duża śmietana kremówka 30% albo 36% (400ml)
4 x 140g serki waniliowe typu danio
2 łyżki soku z cytryny
6 małych łyżeczek żelatyny
1 czekolada mleczna
1 paczka herbatników
W pierwszej kolejności należy przygotować blachę, najlepiej półokrągłą, czyli wyłożyć ją folią.
Borówki myjemy, odkładamy z 2 łyżki owoców. Resztę owoców miksujemy.
Kremówkę ubijamy w dużym naczyniu, z łyżką cukru, na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy serki oraz sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy.
Żelatynę moczymy i rozpuszczamy w wodzie. Wody ma być tylko tyle, żeby zakryć żelatynę.
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z całą masą.
Około połowę masy mieszamy z musem borówkowym i odłożonymi borówkami.
Na wyłożoną formę folią wylewamy obie masy i delikatnie je przemieszamy z sobą.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (ja zawsze dodaję trochę masła).
Smarujemy herbatniki czekoladą i rzędami układamy na wierzchu tężejącej masy.
Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Smacznego :)
