środa, 26 czerwca 2019

Marmurek borówkowy

Marmurek borówkowy to lekkie, mało słodkie ciasto bez pieczenia z borówkami, idealne na upalne letnie dni.  Oprócz walorów smakowych, ciasto bardzo  ładnie się prezentuje i jest proste w wykonaniu.







Marmurek borówkowy

Składniki:

20 dag borówek
cukier waniliowy
łyżka cukru
duża śmietana kremówka 30% albo 36% (400ml)
4 x 140g serki waniliowe typu danio
2 łyżki soku z cytryny
6 małych łyżeczek żelatyny
1 czekolada mleczna
1 paczka herbatników



W pierwszej kolejności należy przygotować blachę, najlepiej półokrągłą, czyli wyłożyć ją folią.

Borówki myjemy, odkładamy z 2 łyżki owoców. Resztę owoców miksujemy.

Kremówkę ubijamy w dużym naczyniu, z łyżką cukru, na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy serki oraz sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy.

Żelatynę moczymy i rozpuszczamy w wodzie. Wody ma być tylko tyle, żeby zakryć żelatynę.

Rozpuszczoną żelatynę łączymy z całą masą. 

Około połowę masy mieszamy z musem borówkowym i odłożonymi borówkami.

Na wyłożoną formę folią wylewamy obie masy i delikatnie je przemieszamy z sobą.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (ja zawsze dodaję trochę masła). 

Smarujemy herbatniki czekoladą i rzędami układamy na wierzchu tężejącej masy.

Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

5 komentarzy

Dziękuję za komentarz :)

TOP