piątek, 7 czerwca 2019

Ciasto z musem truskawkowym i białą czekoladą

Ciasto z musem truskawkowym i białej czekolady jest idealne na takie ciepłe dni czerwcowe. Jest lekkie, orzeźwiające i nie jest wbrew pozorom za słodkie. Połączenie tych trzech różnych warstw daje ciekawą kompozycję smakową. 



Ciasto  z musem  truskawkowym i białą czekoladą


Składniki na spód ciasta (tortownica 24cm):

50g rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
50g masła w temperaturze pokojowej
50g drobnego cukru do wypieków,
50g mąki pszennej,
szczypta soli,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.


Wkładamy masło i cukier do miski (jak od miksera, lub takiej jeżeli takową posiadacie) i ucieramy składniki do uzyskania jasnej, puszystej masy. 

Dodajemy roztopioną, przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę i miksujemy.

Do masy czekoladowej dodajemy pojedynczo żółtka i  miksujemy.

Do masy dodajemy przesianą mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Robimy to bardzo delikatnie łyżką lub szpatułką (nigdy mikserem), do momentu połączenia się składników.

Białka ubijamy w drugiej misce i dodajemy do masy czekoladowej najpierw jedną łyżkę, mieszamy, następie resztę ubitej piany dodajemy bardzo delikatnie mieszając. 

Ciasto wstawiamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy je całkowicie (ja upiekłam je dzień wcześniej, żeby spokojnie wystygło).


Składniki na mus z białej czekolady:

300g białej czekolady,
180 ml mleka,
wanilia,
200 ml śmietany 30 lub 36%,
2 łyżeczki żelatyny.

Żelatynę zalewamy wodą, tylko do jej przykrycia i odstawiamy na 10 minut żeby żelatyna napęczniała. 

Następnie podgrzewamy ją, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Żelatyny nie zagotowujemy, bo traci swoje właściwości.

Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego wanilię (1-2 łyżeczki) i białą czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, żeby się rozpuściło. Następnie mieszamy, aby zrobił się sos czekoladowy. Jeżeli powstały gródki to przecieramy go przez sito. 

Dodajemy ciepłą żelatynę  i mieszamy aby wszystko się połączyło. 

Studząc  masę musimy ją bardzo pilnować. W momencie kiedy zaczyna gęstnieć ubijamy śmietanę  kremówkę na sztywno i partami dodajemy ją do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.

Mus czekoladowy wkładamy do lodówki i czekamy aż zacznie gęstnieć. Jak już będzie miał konsystencję gęstego budyniu wylewamy je na ciasto i chłodzimy minimum 2 godziny zanim nałożymy kolejną warstwę.



Mus truskawkowy:

około 700 g truskawek,
1 galaretka truskawkowa

Truskawki odszypułkowujemy, myjemy i blendujemy na puree.

Podgrzewamy je doprowadzając do wrzenia, zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę w proszku. Dokładnie mieszamy, aby równomiernie i dobrze się rozpuściła. Czekamy aż mus truskawkowy całkowicie wystygnie i przelewamy go na ciasto.

 Przed podaniem ciasto z musem truskawkowym i białą czekoladą chłodzimy całą noc w lodówce.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)




2 komentarze

  1. Ten mus truskawkowy brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam a dziś jem do kawy :) Przepis genialny, a ciasto przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP