Chłodniki to zdecydowanie najlepsze zupy na lato. Chłodniki można robić w różnych smakach. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować aż 5 propozycji na tą orzeźwiającą zupę.
Chłodniki, najlepsze zupy na lato - 5 przepisów
Chłodnik litewski
Składniki:
1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
500 ml rosołu lub bulionu
400 g kefiru lub zsiadłego mleka
400 g śmietany 18% (lub gęstego jogurtu)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 małe ogórki gruntowe
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka octu
Botwinkę (czyli młode buraczki) myjemy, obieramy. Buraki kroimy w kostkę, natomiast liście drobno siekamy.
Do ugotowanego rosołu (lub bulionu) dodajemy buraczki i łodyżki od tych buraczków i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, następnie dodajemy pokrojone liście i gotujemy kolejne 5 minut aż buraczki będą miękkie. Garnek ma być przykryty pokrywką.
Wywar ten pozostawiamy do ostudzenia. Jeżeli nam się śpieszy można wstawić garnek do zlewu z zimną wodą.
Następnie dodajemy kefir lub zsiadłe mleko ze śmietaną, szczypiorek oraz koperek, oraz pokrojony w kostkę ogórek
Chłodnik doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem do smaku. na koniec wlewamy łyżeczkę octu. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Chłodnik litewski jemy z jajkiem na twardo oraz młodymi ziemniaczkami.
Gazpacho z tostami czosnkowymi
Składniki:
40 dag dojrzałych pomidorów
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 strączek chili
1 ogórek
1 cebula
4 szkl. soku pomidorowego
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu
sól, pieprz, szczypta cukru
tosty czosnkowe
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Najłatwiej obiera się, gdy włożymy nakłute pomidory do wrzątku na parę minut. Obrane pomidory kroimy w kostkę.
Papryki i chili rozcinamy, czyścimy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Ogórek myjemy, obieramy i również kroimy w kostkę. tak samo czynimy z cebulą.
Warzywa mieszamy ze sobą. Odkładamy 8 łyżek a resztę blendujemy z sokiem pomidorowym i oliwą. Dodajemy odłożone warzywa i mieszamy.
Doprawiamy roztartym czosnkiem, octem, solą pieprzem i szczyptą cukru.
Zupę wstawiamy do lodówki na około 2 godz.
Po tym czasie możemy już się delektować pysznym gaspacho z tostami czosnkowymi, które można zrobić samemu lub kupić gotowe.
Chłodnik jogurtowy ze szczawiem
Składniki:
15 dag. liści szczawiu
4 szkl rosołu lub bulionu
4 jajka
pół pęczka dymki
1 duży ogórek
1 szkl. śmietany 18% lub gęstego jogurtu
sól, pieprz
Liście szczawiu myjemy i dokładnie odsączamy i wkładamy do dużego garnka, a następnie zalewamy wrzącym rosołem lub bulionem. Garnek odstawiamy aż do wystudzenia.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
Dymki ze szczypiorkiem myjemy i drobno kroimy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Pokrojone warzywa dodajemy do wystudzonego szczawiu. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Garnek z zupą wstawiamy do lodówki na około 2 godz.
Chłodnik podajemy z jajkiem na twardo.
Chłodnik ogórkowy na maślance
Składniki:
50 dag ogórków
koperek
1 pomidor
1 l. maślanki
40 dag gęstego jogurtu typu grecki
3 łyżki kiełków
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Ogórki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórki przekładamy na sitko i lekko solimy. Czekamy aż ogórki puszczą sok i dobrze odciskamy je.
koperek myjemy i drobno siekamy.
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki (moczymy we wrzątku, żeby skórka łatwo schodziła) kroimy miąższ w kostkę.
Maślankę mieszamy z jogurtem i startymi ogórkami. Dokładamy kiełki oraz koperek. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Garnek z zupą wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Chłodnik gruszkowy z serem pleśniowym
Składniki:
50 dag gruszek
2 łodygi selera naciowego
10 dag sera pleśniowego np rokpol
3 szkl. rosołu lub bulionu
3/4 szkl. śmietany kremówki 30 %
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Przygotowujemy 3 szkl rosołu lub bulionu
Łodygi selera oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy środek i kroimy w kostkę.
Pokrojony seler i gruszki wkładamy do garnka, podlewamy 4 łyżkami gorącej wody i gotujemy około 15 minut na małym ogniu mieszając, tak żeby nie przywarły do dna.
Ugotowane gruszki i seler studzimy a następnie miksujemy. Tak powstałe puree łączymy z rosołem i śmietaną.
Pokruszony ser dodajemy do zupy, którą podgrzewamy aż ser się rozpuści. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy sok z cytryny.
Zupę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)
