wtorek, 11 czerwca 2019

Chłodniki, najlepsze zupy na lato - 5 przepisów

Chłodniki to zdecydowanie najlepsze zupy na lato. Chłodniki można robić w różnych smakach. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować aż 5 propozycji na tą orzeźwiającą zupę.




Chłodniki, najlepsze zupy na lato - 5 przepisów



Chłodnik litewski

Składniki:

1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
500 ml rosołu lub bulionu
400 g kefiru lub zsiadłego mleka
400 g śmietany 18% (lub gęstego jogurtu)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 małe ogórki gruntowe
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka octu

Botwinkę (czyli młode buraczki) myjemy, obieramy. Buraki kroimy w kostkę, natomiast liście drobno siekamy.

Do ugotowanego rosołu (lub bulionu) dodajemy buraczki i łodyżki od tych buraczków i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, następnie dodajemy pokrojone liście i gotujemy kolejne 5 minut aż buraczki będą miękkie. Garnek ma być przykryty pokrywką. 

Wywar ten pozostawiamy do ostudzenia. Jeżeli nam się śpieszy można wstawić garnek do zlewu z zimną wodą.

Następnie dodajemy kefir lub zsiadłe mleko ze śmietaną, szczypiorek oraz koperek, oraz pokrojony w kostkę ogórek

Chłodnik doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem do smaku. na koniec wlewamy łyżeczkę octu. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki  do schłodzenia.

Chłodnik litewski jemy z jajkiem na twardo oraz młodymi ziemniaczkami.


Gazpacho z tostami czosnkowymi

Składniki:

40 dag dojrzałych pomidorów
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 strączek chili
1 ogórek
1 cebula
4 szkl. soku pomidorowego
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu
sól, pieprz, szczypta cukru
tosty czosnkowe

Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Najłatwiej obiera się, gdy włożymy nakłute pomidory do wrzątku na parę minut. Obrane pomidory kroimy w kostkę.

Papryki i chili rozcinamy, czyścimy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Ogórek myjemy, obieramy i również kroimy w kostkę. tak samo czynimy z cebulą.

Warzywa mieszamy ze sobą. Odkładamy 8 łyżek a resztę blendujemy z sokiem pomidorowym i oliwą. Dodajemy odłożone warzywa i mieszamy.

Doprawiamy roztartym czosnkiem, octem, solą pieprzem i szczyptą cukru.

Zupę wstawiamy do lodówki na około 2 godz.

Po tym czasie możemy już się delektować pysznym gaspacho z tostami czosnkowymi, które można zrobić samemu lub kupić gotowe.



Chłodnik jogurtowy ze szczawiem

Składniki:

15 dag. liści szczawiu
4 szkl  rosołu lub bulionu
4 jajka
pół pęczka dymki
1 duży ogórek
1 szkl. śmietany 18% lub gęstego jogurtu
sól, pieprz

Liście szczawiu myjemy i dokładnie odsączamy i wkładamy do dużego garnka,  a następnie zalewamy wrzącym rosołem lub bulionem. Garnek odstawiamy aż do wystudzenia.

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

Dymki ze szczypiorkiem myjemy i drobno kroimy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Pokrojone warzywa dodajemy do wystudzonego szczawiu. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Garnek z zupą wstawiamy do lodówki na około 2 godz.

Chłodnik podajemy z jajkiem na twardo.




Chłodnik ogórkowy na maślance

Składniki:

50 dag ogórków
koperek
1 pomidor
1 l. maślanki
40 dag gęstego jogurtu typu grecki
3 łyżki kiełków
sól, pieprz
2 ząbki czosnku

Ogórki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórki przekładamy na sitko i lekko solimy. Czekamy aż ogórki puszczą sok i dobrze odciskamy je. 

koperek myjemy i drobno siekamy. 

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki (moczymy we wrzątku, żeby skórka łatwo schodziła) kroimy miąższ w kostkę. 

Maślankę mieszamy z jogurtem i startymi ogórkami. Dokładamy kiełki oraz koperek. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.

Garnek z zupą wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Chłodnik gruszkowy z serem pleśniowym

Składniki:

50 dag gruszek
2 łodygi selera naciowego
10 dag sera pleśniowego np rokpol
3 szkl. rosołu lub bulionu
3/4 szkl. śmietany kremówki 30 %
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Przygotowujemy 3 szkl rosołu lub bulionu

Łodygi selera oczyszczamy i kroimy na kawałki.

Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy środek i kroimy w kostkę.

Pokrojony seler i gruszki wkładamy do garnka, podlewamy 4 łyżkami gorącej wody i gotujemy około 15 minut na małym ogniu mieszając, tak żeby nie przywarły do dna.

Ugotowane gruszki i seler studzimy a następnie miksujemy. Tak powstałe puree łączymy z rosołem i śmietaną. 

Pokruszony ser dodajemy do zupy, którą podgrzewamy aż ser się rozpuści. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy sok z cytryny.

Zupę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)











TOP