wtorek, 28 maja 2019

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i porem

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i porem to pyszna i bardzo sycąca propozycja na obiad. Jest to danie łatwe w wykonaniu i nie zajmujące zbyt wiele czasu.






Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i porem

Składniki:

1 ciasto francuskie (zwróćcie uwagę, żeby było wytrawne, bo czasami zdażają się w sklepach wersje na słodko)
1 pierś z kurczaka
500 g. pieczarek
3 cebule
1 por
pomidor
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
olej

2 jajka
3 - 4 łyżki śmietany około 100 ml
trochę startego żółtego sera

Kurczaka marynujemy w przyprawie zrobionej z oleju i przyprawy do kurczaka, takiej jaką lubicie najbardziej. Odstawiamy na min 15 minut do lodówki. Im dłużej poleży tym smak będzie lepszy.

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż woda odparuje. 

Cebulę obieramy i kroimy w kwadraciki. Pora myjemy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Cebulę oraz pora razem dusimy na patelni, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso z piersi również smażymy na patelni.

Wszystkie podsmażone składniki razem mieszamy ze sobą.

Ciasto wykładamy na blachę do tarty, dokładnie ją wypełniając i nakłuwamy widelcem, albo obciążamy kulkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na około 5 minut, tak żeby ciasto się lekko zarumieniło.



Na zarumienione ciasto nakładamy farsz oraz pokrojonego w plasterki pomidora.

Następnie przygotowujemy masę do polania tarty z jajka, śmietany i startego sera, którą polewamy tartę.


Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)




TOP