sobota, 4 maja 2019

Sernik wiedeński przepis

Sernik wiedeński to klasyka wśród serników, który często gości na stołach na różne święta i uroczystości. Jego smak zachwyca, więc nie ma się czemu dziwić.


Sernik wiedeński przepis

Składniki (na tortownicę okrągłą 24cm) :

1 kg tłustego mielonego twarogu
7 jajek
1 kostka masła (200g)
1 szkl. cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka budyniu śmietankowego
szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z masłem, szczyptą soli, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.

Ciągle ucierając, małymi porcjami dodajemy twaróg (gotowy z wiaderka, lub własnoręcznie podwójnie mielony). 

Wsypujemy proszek budyniowy.

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, delikatnie dodajemy do masy serowej.

Przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, albo posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 45-50 minut.

Sernik studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Najsmaczniejszy jest  na następny dzień.

Ps. Ja czasami dodaję trochę rodzynek, dla tych co lubią serniki z rodzynkami.



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP