Sernik wiedeński to klasyka wśród serników, który często gości na stołach na różne święta i uroczystości. Jego smak zachwyca, więc nie ma się czemu dziwić.
Sernik wiedeński przepis
Składniki (na tortownicę okrągłą 24cm) :
1 kg tłustego mielonego twarogu
7 jajek
1 kostka masła (200g)
1 szkl. cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka budyniu śmietankowego
szczypta soli
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z masłem, szczyptą soli, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
Ciągle ucierając, małymi porcjami dodajemy twaróg (gotowy z wiaderka, lub własnoręcznie podwójnie mielony).
Wsypujemy proszek budyniowy.
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, delikatnie dodajemy do masy serowej.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, albo posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 45-50 minut.
Sernik studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Najsmaczniejszy jest na następny dzień.
Ps. Ja czasami dodaję trochę rodzynek, dla tych co lubią serniki z rodzynkami.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

