piątek, 24 maja 2019

Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami

Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami to fantastyczna propozycja na kinder party oraz inne imprezy rodzinne, albo towarzyskie. Bardzo je lubiłam, gdy moja babcia je robiła, dlatego sam również przygotowuję je od czasu do czasu.





Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami

Składniki na ciasto około 20 babeczek:

2 szkl mąki
1/3 szkl cukru pudru
szczypta soli
200g masła lub margaryny (z masłem będą bardzo kruche z margaryną mniej kruche)
2 źółtka

Z podanych powyżej składników zagniatamy  ciasto, które wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowuję foremki. Smaruje je cienko przy pomocy pędzelka roztopionym masłem.

 Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na około 3-4 milimetry, wycinamy kubeczkiem kółka i układam w foremkach, dociskając. Nakłuwamy widelcem (można również obciążyć kulkami, jeżeli takowe macie) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10-12 minut na złoty kolor.

Składniki na krem:

200 ml śmietany 30 lub 36%
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
owoce do dekoracji


Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy serek i cukier puder do smaku.

Nadziewamy nim babeczki i dekorujemy owocami.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP