Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami
Składniki na ciasto około 20 babeczek:
2 szkl mąki
1/3 szkl cukru pudru
szczypta soli
200g masła lub margaryny (z masłem będą bardzo kruche z margaryną mniej kruche)
2 źółtka
Z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowuję foremki. Smaruje je cienko przy pomocy pędzelka roztopionym masłem.
Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na około 3-4 milimetry, wycinamy kubeczkiem kółka i układam w foremkach, dociskając. Nakłuwamy widelcem (można również obciążyć kulkami, jeżeli takowe macie) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10-12 minut na złoty kolor.
Składniki na krem:
200 ml śmietany 30 lub 36%
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
owoce do dekoracji
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy serek i cukier puder do smaku.
Nadziewamy nim babeczki i dekorujemy owocami.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
