środa, 22 maja 2019

Jak wybrać piekarnik do zabudowy?

Piekarnik to jedno z ważniejszych urządzeń agd w kuchni każdej zaradnej pani domu. Jego zakup wiąże się z dogłębnym przemyśleniem tematu. Warto zapoznać się jakie dają nam możliwości nowe technologie i wybrać piekarnik, który najlepiej będzie odpowiadał naszym wymaganiom, dzięki któremu będziemy mogły się pochwalić wspaniałymi wypiekami, pysznymi chrupiącymi z wierzchu, a soczystymi w środku mięsami oraz innymi produktami, które można robić w piekarniku. 


Jak wybrać piekarnik do zabudowy?

Dzisiaj chciałabym odpowiedzieć na pytanie nie jednej pani domu: Jak wybrać piekarnik do zabudowy, czyli na co zwracać uwagę przy zakupie tego sprzętu agd? Na jakie funkcje w piekarniku warto zwracać uwagę?



Pieczenie tradycyjne

Pieczenie tradycyjne to nic innego jak funkcje typu: grzałka góra - dół, grill, grill turbo, szybkie nagrzewanie, termoobieg, pizza, rozmrażanie. Dzięki zróżnicowaniu tych funkcji możemy cieszyć się wspaniałymi wypiekami oraz pysznymi potrawami, którymi zachwycimy domowników oraz gości. Miałam okazję przetestować wszystkie te funkcje i serwować moim gościom między innymi  pyszny chlebek czosnkowy, ale moje dzieci najbardziej uwielbiają oczywiście pizzę. Dzięki specjalnej funkcji do pieczenia pizzy, jest ona pyszna, chrupiąca z cudownie ciągnącym się serem, natomiast chlebek jest idealnie, równomiernie upieczony, dzięki użyciu funkcji termoobiegu.





Pieczenie na parze

Przy wyborze nowego piekarnika warto wybrać piekarnik parowy z funkcją  Steam Bake, którą ma mój nowy piekarnik firmy Electrolux model EOD6P71Z
Dlaczego warto wybrać piekarnik właśnie z taką funkcją? Użycie pary w pierwszym etapie pieczenia, stymuluje wyrastanie ciasta, natomiast temperatura sprawia, że skórka na cieście jest chrupiąca. Natomiast w przypadku  mięsa funkcja pary powoduje, że na zewnątrz mamy chrupiącą skórkę, natomiast w środku jest soczyste i miękkie mięso. Przy użyciu pary możemy również piec ryby, lasagne, drób. 

Już nie raz wypróbowałam tę funkcję i widzę różnicę w wypiekach bez zastosowania pary oraz w tych z zastosowaniem funkcji pary. Moje dzieci pokochały w szczególności kurczaka pieczonego  funkcją Steam Bake, dzięki której ma cudownie chrupką skórkę oraz soczyste mięso w środku.


Termosonda


Do czego służy termosonda? Termosonda to bardzo przydatne jedno z akcesoriów, które dołączone jest do piekarnika Electrolux model EOD6P71Z. Służy ono dbaniu, aby nasze mięso było zawsze idealnie upieczone w środku.

Gdy pieczemy duże kawałki mięsa niepokrojonego, często trudno na oko, zorientować się kiedy jest już idealnie upieczone. Często się zdarza, że albo przepieczemy mięso, albo jest ono niedopieczone. Przy użyciu termosondy nie ma takiego problemu, ponieważ mierzy ona temperaturę mięsa w środku. Gdy mięso osiągnie w środku ustawioną twartość, piekarnik sam się wyłączy. Dzięki niej nasze mięsa będą zawsze idealne.

Funkcje zegara

Ile razy wam się zdarzyło, że zapomniałyście, przy dobrym serialu, o cieście albo mięsie, które akurat piekłyście? Mi zdarzało się to nagminnie. Piszę w czasie przeszłym, ponieważ nowoczesne piekarniki mają w sobie zaawansowane funkcje takie jak ustawianie czasu pieczenia, ustawianie godziny, o której piekarnik ma się samoczynnie wyłączyć. Można również ustawić opóźnienie włączenia się piekarnika oraz nastawić kiedy ma się sam wyłączyć. To fantastyczna funkcja dla zabieganych pań domu, które  wcześniej mogą przygotować potrawę, wstawić ją do piekarnika i ustawić czas kiedy piekarnik ma się włączyć, na jaką temperaturę oraz określić ile ma się danie piec. Gdy rodzina wraca do domu nie musi już czekać godziny, albo i dłużej żeby zjeść gorący posiłek po ciężkim dniu w pracy, szkole.


Funkcja samoczyszczenia - Pyroliza

Czyszczenie piekarnika to niekoniecznie jedna z ulubionych czynności pań domu. W internecie pojawiają się różne filmiki jak szybko, prosto wyczyścić piekarnik. Ja już nie muszę się tym martwić, ponieważ mój piekarnik posiada funkcję pyrolizy, czyli samoczyszczenia. Funkcja ta polega na wypalaniu zanieczyszczeń znajdujących się w piekarniku. Po około 1,5 godziny wystarczy wymieść biały pył. Przed ustawieniem pyrolizy, należy z piekarnika wyjąć blachy oraz wymontować drabinki, piekarnik musi być pusty. Wybierając nowy piekarnik była to funkcja na którą w szczególności zwracałam uwagę, skoro można ułatwić sobie życie i odjąć pracy, to zaradna pani domu musi mieć taką funkcję w swoim piekarniku.




Bezpieczny dla dzieci

Piekarniki z dawnych czasów nie były przyjazne dla dzieci, ponieważ szyba się nagrzewała i nie miały zabezpieczeń przed otwarciem. W dzisiejszych czasach to już nie problem, szyby są podwójne, nie nagrzewają się oraz posiadają zabezpieczenia przed otwarciem.

Podsumowując, wybór piekarnika powinien być bardzo dobrze przemyślany, ponieważ jest to sprzęt, który używamy praktycznie codziennie, albo kilka razy w tygodniu w zależności od naszych upodobań kulinarnych. Dobrze przemyślany zakup sprawi, że nasze wypieki będą pyszne i piękne, a przydatne funkcje dodatkowe ułatwią nam pichcenie dań dla rodziny oraz wyręczą nas w utrzymaniu piekarnika w czystości. Ja ponownie wybrałam piekarnik firmy Electrolux model EOD6P71Z i jestem zadowolona z mojego wyboru.





TOP