Chlebek czosnkowy do rwania
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajko
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka: majeranku, tymianku, czosnku (sypkie przyprawy)
12g drożdży suchych (3 łyżeczki) albo 25 g drożdży świeżych (z drożdży świeżych trzeba zrobić rozczyn, dlatego polecam wam drożdże suche)
Składniki na masło czosnkowe:
3 łyżki masła
2 łyżeczki czosnku w proszku
Składniki na masło czosnkowe:
3 łyżki masła
2 łyżeczki czosnku w proszku
Smalec i bułka tarta do wysmarowania blachy
Jajko do posmarowania ciasta
Wskazówka: Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło, a nie lubi przeciągów. Pośpiech nie jest dobrym doradcą w tym wypadku.
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem. Dodajemy resztę składników. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca. Ja wstawiam miskę przykrytą ścierką do piekarnika włączonego na 30 stopni. Czekamy, aż ciasto wyrośnie, czyli około godziny.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masełko czosnkowe, mieszając ze sobą masło z czosnkiem w proszku.
Montaż:
Miejsce gdzie będziemy wałkować ciasto posypujemy mąką. Ciasto drożdżowe ugniatamy i wałkujemy go na prostokąt. Rozkładamy równomiernie masło czosnkowe po całym cieście.
Ciasto składamy na pół. Następnie tniemy w paski, tak jak na zdjęciu i zwijamy w ślimaki.
Ciasto składamy na pół. Następnie tniemy w paski, tak jak na zdjęciu i zwijamy w ślimaki.
Tortownicę, albo inne okrągłe naczynie do pieczenia smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą.
Nasze różyczki, czy też jak kto woli ślimaczki układamy jeden koło drugiego w tortownicy, zostawiając odstępy, ale niewielkie.
Nasze różyczki, czy też jak kto woli ślimaczki układamy jeden koło drugiego w tortownicy, zostawiając odstępy, ale niewielkie.
Następnie smarujemy wierzch chlebka roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Chlebek czosnkowy pieczemy około 30 minut.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
