środa, 8 maja 2019

Chlebek czosnkowy do rwania

Chlebek czosnkowy to fantastyczy dodatek do potraw z grilla, ale moja córka uwielbia go zajadać ot tak bez niczego i najlepiej jeszcze ciepły. Chlebek do rwania można również inaczej skłądać w taką jakby harmonijkę, ale mi osobiście jakoś te różyczki bardziej się podobają.


Chlebek czosnkowy do rwania




Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajko
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka: majeranku, tymianku, czosnku (sypkie przyprawy)
12g drożdży suchych (3 łyżeczki) albo 25 g drożdży świeżych (z drożdży świeżych trzeba zrobić rozczyn, dlatego polecam wam drożdże suche)

Składniki na masło czosnkowe:
3 łyżki masła
2 łyżeczki czosnku w proszku

Smalec i bułka tarta do wysmarowania blachy
Jajko do posmarowania ciasta

Wskazówka: Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło, a nie lubi przeciągów. Pośpiech nie jest dobrym doradcą w tym wypadku. 


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem. Dodajemy resztę składników. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca. Ja wstawiam miskę przykrytą ścierką do piekarnika włączonego na 30 stopni. Czekamy, aż ciasto wyrośnie, czyli około godziny.

W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masełko czosnkowe, mieszając ze sobą masło z czosnkiem w proszku.


Montaż:

Miejsce gdzie będziemy wałkować ciasto posypujemy mąką. Ciasto drożdżowe ugniatamy i wałkujemy go na  prostokąt. Rozkładamy równomiernie masło czosnkowe po całym cieście.



 Ciasto składamy na pół. Następnie tniemy w paski, tak jak na zdjęciu i zwijamy w ślimaki. 


Tortownicę, albo inne okrągłe naczynie do pieczenia smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą.

Nasze różyczki, czy też jak kto woli ślimaczki układamy jeden koło drugiego w tortownicy, zostawiając odstępy, ale niewielkie.

Następnie smarujemy wierzch chlebka roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.  Chlebek czosnkowy pieczemy około 30 minut. 


Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)




TOP