Beza Pavlova - przepis
Składniki na bezę:
6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Składniki na krem:
500g opakowanie śmietany 30% lub 36% (schłodzone)
fix do kremówki jeżeli będziecie używali 30%
2 małe łyżeczki cukru (można bez cukru, ale ja nie lubię takiego kremu ze śmietany)
Beza:
Owoce na wierzch: borówki, maliny, brzoskwinie, truskawki, kiwi. Ważne żeby wśród owoców były kwaśne, ponieważ równoważą one słodkość bezy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę.
Następnie dodajemy cukier puder, stopniowo, łyżka po łyżce, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana.
Kolejnym krokiem jest dodanie octu. Znowu ubijamy.
Następnie delikatnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie ręcznie mieszamy.
Tak ubitą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia możemy narysować sobie koło na tym papierze o średnicy ok 23 cm. (można odrysować od tortownicy, jeżeli macie o takim wymiarze). Formujemy ją, wyrównując boki ku górze.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Po wstawieniu od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 1,5 godziny.
Bezę należy pilnować pod koniec pieczenia, jeżeli widzisz, że staje się już zbytnio rumiana, należy wyłączyć piekarnik, przed końcem czasu.
Następnie uchylamy lekko drzwi i zostawiamy bezę aż wystygnie. Pośpiech nie jest tutaj dobrym doradcą. Można bezę upiec wieczorem, zostawić ją tak na całą noc, a dopiero nastęnego dnia zająć się kremem.
Krem:
Krem należy zrobić około godziny przed podaniem. Ubijamy kremówkę z cukrem, albo bez, według własnego gustu. Do śmietany 30% proponuję wam dodać fix, który powoduje, że ubita śmietana jest stabilna, nie rozpływa się.
Na wierzch nakładamy owoce.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
