sobota, 13 kwietnia 2019

Żurek przepis

Żurek to zupa, która gości prawie na każdym stole Wielkanocnym. Przez bardzo długi czas bałam się ugotować żurek. Myślałam, że nie wyjdzie, że nikt nie będzie chciał go jeść, ale gdy się odważyłam uznałam, że to najprostsza zupa jaką można ugotować. Zepsuć ją może tylko zły zakwas, dlatego najlepszy jest ten własnej roboty. Gdy nie mamy możliwości zrobić samemu to dobry zakwas można również znaleźć w sklepie. Kupując zakwas w sklepie należy zwracać uwagę na skład, żeby był jak najkrótszy (jak najbardziej naturalny) i w szklanej butelce.  Przepis, który Wam podaję, doskonaliłam przez długi czas i uważam, że doszłam do przepisu idealnego. Także polecam skorzystać.

 

Żurek przepis


Składniki na ok.3 litry:

1 butelka zakwasu na żurek (jeszcze lepszy ze swoim zakwasem)
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg żeberek wędzonych
6 białych kiełbas
1 cebula
1 marchew
pół selera
pietruszka
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
jajka

Warzywa (oprócz cebuli) ziele, pieprz, liście laurowe i żeberka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wywaru. Żeberka studzimy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na patelni razem z pokrojonym na małe kawałki boczkiem i pokrojoną cebulką. Jak już mięso z cebulką usmażymy wrzucamy je do wywaru razem z białą kiełbasą (w całości). Jak się podgotuje odlewamy w miseczkę trochę wywaru i mieszamy z nim zakwas i wlewamy z powrotem do garnka. Gotujemy do momentu ugotowania się kiełbas, jak będą gotowe wyjmujemy je i kroimy w plasterki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz dodajemy majeranek (najlepiej przetrzeć go w rękach ). Można zabielić śmietaną, ja tego nie robię.  Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
 

TOP